AMSTERDAM - De liquiditeitspositie van het Rotterdamse AND International Publishers, waar begin december een machtsgreep van grootaandeelhouder Roosland Beheer plaatsvond, is in de loop van vorige maand sterk verbeterd. Daardoor kan de organisatie haar eigen broek weer ophouden en heeft de uitgever van digitale routeplanners pas op de middellange termijn extra financiering nodig.
Dit is opmerkelijk, omdat AND vorige maand een omstreden onderhandse plaatsing van aandelen aan Roosland juist rechtvaardigde door te wijzen op de acute behoefte aan kapitaal die het had. Door de transactie nam het belang van Roosland, een beleggingsvehikel van de miljardair Cees de Bruin, toe van 22% naar circa 55%.
Na een klacht van dertien AND-aandeelhouders stak voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer echter een stokje voor deze emissie. Ook stelde Willems een enquêteonderzoek in naar het gevoerde beleid bij AND. Hij benoemde bovendien Paul van den Hoek, bekend van advocatenkantoor Stibbe, tot interim-commissaris bij de digitale uitgever.
Volgens Anneloes Nieuwenhuizen, bij AND verantwoordelijk voor investor relations, is de financiële positie van het bedrijf nu aanmerkelijk beter dan begin december. Zij verklaart dat door te wijzen op extra inkomsten die het gevolg zijn van een beter debiteurenbeleid, het afsluiten van nieuwe contracten en bestaande overeenkomsten die meer opleveren. Ook heeft Roosland met een extra kapitaalsinjectie van €340.000 gezorgd voor meer ruimte.
Hoewel de Ondernemingskamer de onderhandse emissie aan Roosland heeft bevroren, is om deze transactie achteraf überhaupt mogelijk te maken een wijzinging van de statuten van AND noodzakelijk. Volgens de regels van Euronext Amsterdam zou de onderneming daarover nog deze maand een buitengewone aandeelhoudersvergadering moeten houden. Volgens Nieuwenhuizen zit dat er echter niet in. "We gaan ervan uit dat die vergadering medio februari plaatsvindt. Hopelijk is dan ook de enquête achter de rug."