DEN HAAG - Minister Borst (Volksgezondheid) heeft toestemming gegeven voor het aanschaffen van totaal elf gespecialiseerde intensive care-bedden voor kindergeneeskunde. Zij hoopt met deze maatregel het totale capaciteitstekort in ziekenhuizen van ruim 25 procent voor intensieve kinderzorg op zo kort mogelijke termijn te beteugelen.
De minister heeft hiertoe besloten na een dringende aanbeveling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze kwam gisteren, na onderzoek, tot de conclusie dat er veel te weinig intensive care-bedden (IC) voor kinderen zijn.
Oorzaak zijn geld- en personeelsgebrek, zo stelt de inspectie. Daardoor ontberen elk jaar zeker duizend ernstig zieke kinderen de zorg die zij dringend nodig hebben. Jaarlijks komen ruim 4600 kinderen in een IC-bed terecht.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft er ruim een jaar over gedaan om tot deze, thans dringende, aanbeveling te komen.
De inspectie becijferde in het rapport 'Pediatrische intensive care in Nederland' dat het totale tekort voor kindergeneeskunde 23 gespecialiseerde zorgbedden omvat. Voor twaalf daarvan is al geld aanwezig in de ziekenhuizen: "Maar dat kan niet worden benut door een tekort aan verpleegkundigen en dokters", stelt de inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg, dr. J.H. Kingma. "Voor de elf andere IC-plaatsen is op dit moment echter geen geld beschikbaar."
Volgens VWS wordt "gemiddeld twee keer per dag ergens in Nederland" een kinderarts geconfronteerd met een kind dat acuut intensieve zorg behoeft. De inspectie: "Maar niet altijd is er een kinderarts of een anesthesioloog beschikbaar die ervaring heeft met de opvang van acute problemen bij kinderen. Daardoor is de eerste opvang van ernstig zieke kinderen niet altijd even adequaat."
De inspectie vindt het een ernstige tekortkoming als deze kinderen terecht komen op een gewone IC, in een buitenlands ziekenhuis of zelfs spoedeisende zorg mislopen.