De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 21 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Favoriet verandert tegen dubbelspecialist Björkman in knieënknikker
Faalangst nekt 'Tiny Tim'

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - De favoriet voor tenminste een finaleplaats bij de Australian Open veranderde in een onzekere knieënknikker. Verteerd door faalangst haakte 'Tiny Tim' Henman op dag zeven af op de Australian Open. De als zesde geplaatste Brit werd in de vierde ronde gewipt door Jonas Björkman, de nummer 64 van de wereld, 2-6 6-7 4-6. Voor de 23e keer slaagde Henman er niet in op een ander grandslam-toernooi dan Wimbledon de laatste acht te bereiken.

Het verlies was zijn eerste in 2002. In de aanloop naar de Australian Open veroverde de op en top Brit in Adelaide zijn negende toernooizege en in stralende vorm arriveerde hij in Melbourne. Drie ronden huppelde hij vol vertrouwen over het rebound ace maar in de vierde greep de stress hem om de keel. Op de drempel van de doorbraak naar de echte groten faalde Henman als zo vaak te voren. Alleen op Wimbledon kwam hij verder dan de laatste zestien, op de andere grandslams tenniste hij zich nooit voorbij de vierde ronde. In Melbourne werd hij - na de razendsnelle capitulatie van de gehele top-vijf - als hoogst genoteerde speler gezien als serieuze kanshebber op de eindzege. Die druk bracht zoveel spanning teweeg dat Henman tegen Björkman volhardde in een kansloze strategie waarvan de bijna 30-jarige Zweed met even eenvoudige als efficiënte middelen profiteerde.

"Ik was nerveus", gaf Henman toe na zijn nederlaag. "Maar dat was niet van invloed op het resultaat", vond hij. De Brit had een negatief record (2-4) tegen de Zweed, die de nummer vier van de wereld was in '97. "Ik werd verslagen met mijn eigen wapens." Aanpassing van de tactiek had de speler uit Oxford evenwel niet overwogen. "Ik had acht partijen op deze manier gewonnen, waarom de negende ook niet?"

Björkman stuit in de kwartfinales op zijn landgenoot Thomas Johansson. De als 16e geplaatste Johansson gaf de eerste set aan de Roemeen Voinea (6-7) maar sloeg daarna hard toe, 6-2, 6-0, 6-4. Stefan Koubek en Jiri Novak schaarden zich eveneens bij de laatste acht op een grand slam. Beiden voor de eerste keer in hun loopbaan. Koubek was te sterk voor de Chileense qualifier Fernando Gonzalez, 7-5, 6-1, 6-7, 6-2 en Novak, 26e geplaatst, ontdeed zich knap van Dominik Hrbaty, 6-4, 6-2, 5-7, 6-2.

Pete Sampras maakte zaterdag indruk met zijn overwinning op Nicolas Escudé. De als achtste geplaatste Sampras verzuimde op 6-3 in de tiebreak van de vierde set drie matchpoints te benutten maar raakte niet van de kook. In de vijfde set sloeg hij van acquit toe. Hij nam een voorsprong van 4-0 en na de marathon van 3 uur en 50 minuten sloeg hij zich met zijn 33e ace bij de laatste zestien, 7-6, 5-7, 6-4, 6-7, 6-3.

In de vierde ronde staat de Amerikaan, winnaar van dertien grandslamtitels en gretiger dan ooit, tegenover Marat Safin. De Rus won het onderonsje met zijn landgenoot Mikhail Youznhy met driemaal 6-4. Ook Roger Federer haalde de laatste zestien, door winst op de Duitser Rainer Schüttler, 7-6, 7-6, 6-4. Hij vindt Tommy Haas op zijn weg. De Duitse nummer één had knap veel moeite met Todd Martin, met zijn 31 jaar de oudste deelnemer in Melbourne, 6-7, 6-3, 3-6, 6-3, 6-1.

Martina Hingis en Venus Williams gingen in het vrouwentoernooi behoedzaam te werk vanwege de hitte, maar gevaar voor een zonnesteek of blessure bestond er niet.

Binnen het uur waren de twee favorietes op de Australian Open terug in de kleedkamer. Martina Hingis, derde geplaatst, was 44 minuten in de weer met Amanda Coetzer, 6-1, 6-0. Venus Williams, een plaatsje hoger ingeschaald, sparde 48 minuten met Maggie Maleeva, 6-0, 6-3.

Met de twee werden ook Monica Seles en Adriana Serra Zanetti zeker van een plaats bij de laatste acht. Seles stond slechts zes games op de baan. Op 4-2 verdraaide haar tegenstander Annabel Medina Garrigues haar knie. De 19-jarige Spaanse stond vast op het rebound ace en verliet in tranen de Rod Laver Arena. Kim Clijsters en Justine Henin bereikten zaterdag de vierde ronde. Henin stond vier games af aan de Australische Nicole Pratt, 6-4, 6-0. Clijsters maakte een einde aan de droom van de Australische qualifier Cindy Watson, 6-1, 6-2. Het Belgische sprookje duurt dus nog even voort 'Down Under', hoewel Clijsters zich uit voorzorg voor eventuele blessures terugtrok uit het dubbeltoernooi.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.