De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 21 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV nog niet in balans
   
 

KROPP - Met de wedstrijd tegen Werder Bremen sloot PSV gisteren de oefencampagne af. Komende zaterdag begint de landskampioen, opnieuw met een achterstand, thuis tegen NAC aan de tweede helft van het seizoen. Tijd voor de traditionele tussenbalans, waarbij het gelijk opvalt waar de schoen wrong. De slechte start, veroorzaakt door gemakzucht, werd gevolgd door een ongekende blessuregolf. In tegenstelling tot vorig jaar speelde niet één speler alle 29 wedstrijden, verdeeld over competitie (19), Champions League (6), UEFA Cup (2), Amstel Cup (1) en de Johan Cruyff Schaal (1).

Een overzicht.

Dennis Rommedahl - 28 wedstrijden (inclusief 4 invalbeurten). Verrassenderwijs de speler met de meeste speelminuten. In La Manga kwamen er opeens wel erg veel goede voorzetten en prachtige schoten van zijn rechterschoen. Dat belooft wat. Als hij dan ook nog een goed WK speelt, moet PSV echt oppassen.

Jan Vennegoor of Hesselink - 27 (12). Wat nou leerjaar? Aangedreven door zijn fanatisme, passie en leergierigheid is 'Lange Jan' niet alleen een attractie op het trainingsveld; ook, en daar gaat het ten slotte allemaal om, halverwege gewoon topscorer. Zo'n type spits past dus prima bij PSV. Discussie gesloten.

Johann Vogel - 24. De wegkapitein haalde, veelal zonder kopman Van Bommel, zijn hoge niveau van de voorgaande jaren niet. PSV deed mysterieus over 'persoonlijke problemen'. Die zijn schijnbaar opgelost, want het Vogeltje zingt de laatste weken weer zoals het gebekt is.

Theo Lucius - 24 (6). Legde zich niet neer bij rol als twaalfde of dertiende man. Uitermate knappe prestatie in de donkere maanden. Ook hij struikelde echter over de rode draad die dit seizoen in de PSV-selectie is gespannen. Vol vertrouwen sloot hij 2001 af, gleed uit op het ijs en kan in februari weer helemaal opnieuw beginnen. En dat zal lastig worden als het duo Vogel/Van Bommel terug is.

Wilfred Bouma - 23. De transformatie tot linksback werd opnieuw uitgesteld. Keerde terug op het middenveld, de enige plek waar de concurrentie zo weinig tegengas geeft. Als Bouma fit is, speelt hij dus. Heeft een schitterende crosspass. Maar waar is de overtuiging in zijn spel gebleven?

Ernest Faber - 21. Pakte zijn kans in het centrum. Bleef fier staan toen Nikiforov weer beschikbaar was. PSV had zijn ervaring en doorzettingsvermogen hard nodig in de steeds wisselende achterhoede. Het zegt veel over zijn karakter dat hij gisteren, na een knie-operatie, zijn rentree vierde. Ruim een week eerder dan de revalidatie voorschreef.

Mateja Kezman - 21 (2). Ook hij dook in de blessuregolf toen zijn piekmaand was aangebroken. Kende voor die tijd een moeilijke fase. Begrijpt Gerets meer niet dan wel en werd op zijn vingers getikt toen hij iets te ambitieus overkwam in interviews. Een topscorer moet spelen, vindt 'Kezza'. In het buitenland zullen ze hem beter begrijpen. Voor 25 miljoen gulden gekocht, twee aanbiedingen uit Italië garanderen al een driedubbele winst. Wie volgt? PSV gaat geld verdienen.

Arnold Bruggink - 21 (6). Eigenlijk niet meer weg te denken uit Eindhoven, maar toch komt het afscheid nu wel degelijk naderbij. D'r in, d'r uit, geblesseerd, gepasseerd. Op drie van de vier had hij niet gerekend. "Ze weten wat ik kan", is inmiddels zijn lijfspreuk. De tweede helft wordt dan ook een cruciale in zijn leven. Zit er geen schot in, dan doet Bruggink wat hij eigenlijk liever niet zou willen: vertrekken naar het buitenland.

Adil Ramzi - 20 (5). Staat stil in zijn ontwikkeling. Schudde pas in de laatste wedstrijd tegen FC Groningen (twee treffers) een hoop frustratie van zich af, maar nog lang niet alles. Zelfs op zijn favoriete positie, achter de spits, is hij nog niet het veelzijdige talent zoals dat bij Willem II tot ontbolstering kwam. Keert pas in februari terug uit Afrika, ook al zo'n knelpunt. Wordt op deze manier nooit een vaste waarde.

Yuri Nikiforov - 19. Kan geen toeval zijn dat ook Waterreus en Hofland veel wedstrijden hebben gemist. De veel geroemde 'gouden driehoek' viel uiteen en de zwijgzame Rus heeft die stabiliteit (zie vorig seizoen) juist nodig om sober zijn werk te kunnen doen. Een bundeling van sportief verval, doorstroming van jonge spelers en het hoge, nog steeds in dollars uitbetaalde salaris kostte hem zijn toekomst bij PSV.

Jan Heintze - 18. Je gaat bijna vermoeden dat er met zijn paspoort gerommeld is. Zou sporadisch worden opgeroepen, maar daar kwam niets van terecht. "Backs moeten blij zijn dat ze mee mogen doen", zei wijsgeer Johan Cruyff ooit op minachtende toon. Dat echter niet iedereen zomaar linksback kan worden, bewijst de waarde die de oude, grijze, wijze Deen nog heeft. Zal komende zomer de oudste speler zijn op het WK.

John de Jong - 18 (7). Was net bezig toe te slaan toen hij hard op zijn enkel getroffen werd. Mist hierdoor de start van de tweede helft. Volgend seizoen, zijn derde, is Van Bommel weg. Dan is het de hoogste tijd dat het raspaard de sporen krijgt.

André Ooijer - 17. Hoeveel leed kan zijn gegeselde geest nog verdragen? Miste de start van het seizoen, kwam ijzersterk terug maar moest het trainingskamp al op de eerste werkdag verlaten wegens ziekte van zijn vader, die enkele uren later overleed. Nog niet zo lang geleden verloor Ooijer ook al zijn moeder. Zal andermaal een beroep moeten doen op zijn wilskracht. Overigens lijkt dit stukje erg op dat van een jaar geleden. En dat is triest.

Kevin Hofland - 17. Blijft groeien, blijft stoïcijns. Zijn buikspierblessure wierp hem eind november terug. Transfer naar Manchester United lijkt desondanks een kwestie van tijd. In Engeland zal moeten blijken of de komeet echt een internationale topper kan worden.

Georgi Gakhokidze - 17 (11). Even leek het ergens op, na een fraai doelpunt en dito spel tegen PAOK. Bleef echter flets en wisselvallig en is te licht voor de top. Moet oppassen dat de explosieve Marquinho (in woorden en daden) hem straks niet voorbij vliegt.

Ronald Waterreus - 14. Onaantastbaar en durfde dus ook zijn stem te verheffen. Komt er openlijk voor uit dat hij een stroeve relatie met Gerets heeft, maar is wel zo professioneel om die controverse ondergeschikt te maken aan het resultaat. "Als de trainer kampioen wordt, word ik ook kampioen." Goede stelling. PSV heeft meer voetballers van zijn soort nodig.

Mark van Bommel - 14 (2). Duidelijk verhaal. De beste voetballer; te goed voor de eredivisie. Als geen van de vijf gedroomde clubs zich met een zak geld meldt bij voorzitter Van Raaij, blijft hij bij PSV. Leuke theorie, maar net zo onwerkelijk als een vreedzame wereld. Beste papieren? Arsenal.

Kasper Bögelund - 13 (5). In slechte tijden staat niet iedereen stil. Verrassing van de eerste helft. De zeer bescheiden en plichtsgetrouwe Deen kan op meerdere posities uit de voeten en bleef onder alle omstandigheden kalm. Kan nu al een volwaardig selectielid genoemd worden.

Patrick Lodewijks - 11. Deed op betrouwbare wijze zijn werk toen Waterreus geblesseerd was. Vandaar zijn verbittering over het feit dat hij moet wijken voor de jeugd. Hoopt op een leuke club om carrière waardig af te sluiten.

Eric Addo - 7 (5). Positivo met een negatief saldo. Knap dat een voetballer die eindelijk fit was maar structureel niet aan bod kwam, toch elke dag zo mooi kon blijven lachen. Manifesteerde zich de afgelopen twee weken zo goed dat Gerets nog hoop heeft dat het aandeel Addo eindelijk zal gaan stijgen.

Te weinig gespeeld voor een beoordeling:

Jurgen Colin - 6 (4), Ivica Kralj - 4, Rob Wielaert - 4 (1), Marquinho - 2 (2), Leon Hese - 1, Nyron Wau - 1 (1).

Geen speeltijd: Gino Coutinho en Guido Budziak. Vertrokken tijdens seizoen: Jurgen Dirkx (Fortuna Sittard, verhuurd), Rob Wielaert (NEC, verhuurd), Robert Fuchs (RKC, verkocht), Jurgen Colin (RC Genk, verhuurd).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.