De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 21 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Koeman wil naar voren
   
 

FARO - De beslissing is gevallen. Het Ajax van Ronald Koeman gaat de tweede seizoenhelft met een aanvallende middenvelder spelen achter de spits. Na een bivak van een week in Portugal met zijn selectie en drie gewonnen oefenwedstrijden tegen respectievelijk Volendam (5-1), Sporting Farense (2-0) en VfL Wolfsburg (2-0) is de kersverse oefenmeester eruit. "Voor dit Ajax is het het beste om op het middenveld met de punt naar voren te spelen. Ik sluit niet uit dat we incidenteel iets zullen aanpassen, maar ik wil mijn ploeg zoveel mogelijk vastigheid geven en dan moet je niet iedere wedstrijd van spelsysteem veranderen."

In de oefenwedstrijden wijzigde Koeman wel regelmatig van concept en paste hij eveneens de personele bezetting diverse keren aan. Vooral om wijzer te worden, want z'n eerste maand in dienst van Ajax werd hij dat nauwelijks van z'n Ajacieden. Koeman beloofde bij zijn aanstelling dat hij met een aanvallende middenvelder achter de spits zou komen. Dus maakte Richard Knopper tegen Fortuna Sittard direct zijn rentree. Ajax bleek echter nog niet klaar voor zoveel aanvallende intenties. Qua agressie, coaching en organisatie mankeerde nogal iets bij de Amsterdammers, terwijl Knopper lange tijd buitenspel had gestaan. Eerst vanwege een blessure en later omdat Adriaanse het niet in hem zag zitten. Vandaar deed Koeman regelmatig een tactische aanpassing tijdens z'n eerste wedstrijden op de bank van Ajax.

Maar deze winterstop, met een trainingsweek in Nederland en een week in Portugal, maakte Ronald Koeman een stuk wijzer. De trainer had plannen met de teruggehaalde Jan van Halst. Diens onopvallende optreden tegen Sporting Farense en z'n blessure wierp de middenvelder terug. Opvallend genoeg functioneerde Ajax niet alleen aanvallend beter met Knopper; ook defensief klopte het beter. Vooral afgelopen vrijdag tegen VfL Wolfsburg.

Knopper had tevens z'n scherpte voor de goal weer terug zoals hij vaak demonstreerde ten tijde van Jan Wouters als trainer van Ajax. Niet voor niets scoorde de geboren Rijswijker alle oefenduels. Zo overtuigde hij Koeman, die nauwelijks nog om hem heen kan. Bijkomend voordeel is dat Rafael van der Vaart weer op z'n favoriete positie links op het middenveld geposteerd kan worden. Tomás Galásek of John O'Brien zal in de middenlinie van Ajax als slot op de deur moeten fungeren.

Het verblijf van Ajax in Almancil kon achteraf gezien nauwelijks beter. Twee goede oefenwedstrijden, een uitstekend hotel, dito velden en een goede sfeer. Koeman constateerde dat hij niet voor niets met z'n spelers de eenzaamheid had opgezocht om naar elkaar te groeien. "Tijdens m'n eerste maand merkte ik dat sommigen met ballast van het verleden speelden. Mijn ervaring hier is dat ze dit van zich afgegooid hebben en wat losser zijn."

Iets wat door de spitsen Nikos Machlas en Zlatan Ibrahimovic werd bevestigd in interviews. De twee vertelden onder Adriaanse nauwelijks meer te durven voetballen, ook al omdat ze regelmatig door hem werden geschoffeerd. Zowel intern als extern. "Iedere trainer heeft z'n voorkeuren, maar als je mij vertelt dat ik derde keus ben als spits terwijl nummer één is geschorst en nummer twee bezig is terug te komen van een blessure, doe je het niet goed", was Machlas van oordeel. "Zoiets zeg je niet als ik op dat moment belangrijk ben." Volgens de Griek heeft Ronald Koeman ook z'n voorkeuren, maar hij pakt het aan zonder spelers te beschadigen."

Ibrahimovic

Voor de herstart van de competitie tegen FC Den Bosch zal één van de twee spitsen te horen krijgen, dat hij op de bank begint. Gezien de oefenduels lijkt Ibrahimovic de meeste kans op een basisplaats te maken, maar Koeman wilde zich er nog niet over uitspreken. Betreffende de doelman heeft de oefenmeester weinig keus. Fred Grim is bezig met z'n revalidatie, Maarten Stekelenburg wordt vandaag in het ziekenhuis onderzocht aan zijn knie, waardoor Joey Didulica de aangewezen man is.

De overige posities lijken allemaal verdeeld met John Heitinga, Andre Bergdolmo, Cristian Chivu en Tim de Cler in de verdediging terwijl Wamberto en Andy van der Meyde als links- en rechtsbuiten een opvallende vooruitgang hebben geboekt. Het geeft alleen geen garanties voor de competitie. Dat weet ook Ronald Koeman, die daarom in tegenstelling tot Feyenoord en PSV geen voorschot op de landstitel neemt. "Wel is het kampioenschap ons uitgangspunt, maar dat lijkt me logisch bij Ajax."

Daarbij denkt de jonge trainer-coach dat de aanval de beste verdediging is voor Ajax.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.