De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 21 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Eberharter maakt
favorietenrol waar

Van onze skimedewerker

   
 

KITZBÜHEL - Na de Super G van vrijdag won Stephan Eberharter in Kitzbühel ook de Hahnenkamm-afdaling. Kjetil-André Aamodt eindigde als tweede, maar weet dat hij tegen Eberharter in zijn huidige vorm kansloos is in de strijd om de wereldbeker algemeen. Vandaar dat de Noor besloot begin februari niet meer naar St. Moritz te gaan, maar direct naar Salt Lake City te vliegen. In de slalom van gisteren was een Oostenrijkse dubbelzege in Kitzbühel. Rainer Schönfelder won voor Kilian Albrecht.

Het was voor Eberharter zijn twaalfde wereldbekerzege en hij is daarmee de eerste sinds Franz Klammer in 1974/'75 die de vier klassieke afdalingen (Val d'Isère, Val Gardena, Wengen en Kitzbühel) in een seizoen weet te winnen. Klammer won destijds ook nog in Garmisch en maakte daarmee de Top 5 compleet. Dit jaar wordt er vanwege reconstructie van de piste in Garmisch geen afdaling gehouden. In plaats daarvan staan er in het Zuid-Duitse stadje volgende week twee Super G's op het programma en Eberharter wil daar uiteraard zijn 'Grand Slam' completeren. "Dat is mijn doel op korte termijn, ik kijk nog niet te veel naar de Olympische Spelen. Al zou een 'Golden Slam' natuurlijk wel heel mooi zijn", aldus de Oostenrijker, verwijzend naar het tennissucces van Steffi Graf in 1988.

"Voorlopig ben ik de eerste Oostenrijker sinds Klammer die deze vier afdalingen achter elkaar gewonnen heeft", zegt Eberharter. "En Hermann Maier niet", hoor je hem er haast achteraan denken. 'Steff', zoals zijn fans hem noemen, evenaarde in Kitzbühel Maiers prestatie van vorig jaar door Super G en afdaling te winnen. Toch was de show van Maier vorig jaar groter. De 'Herminator' kuste de sneeuw, Eberharter volstond met een vuist in de lucht. "Ik ben geen showman", zegt hij zelf. "Het gaat vooral om de prestaties."

Die levert Eberharter dit seizoen natuurlijk in ruim voldoende mate. De tweevoudig wereldkampioen van Saalbach-Hinterglemm 1991 (Super G en combinatie) beleefde na dat succes een moeilijke periode. Was lang geblesseerd en raakte in de vergetelheid, maar kwam in 1998 sterk terug en is nu hard op weg om de wereldbeker algemeen te veroveren. "In september heb ik harder getraind dan ooit tevoren", geeft hij toe. Na het ongeval van Hermann Maier wist hij dat hij de aangewezen kandidaat was om diens leidende positie binnen het Oostenrijkse team in te nemen en dat deed hij met verve.

Rainer Schönfelder behaalde op de slalom gisteren zijn tweede wereldbekerzege. De 24-jarige Schönfelder is ook als zanger succesvol. Hij staat hoog in de Oostenrijkse hitparade met een coverversie van de al jaren oude meezinger 'Schifoahrn', die het met name tijdens de après-ski altijd goed doet. "Het zingen is leuk, maar natuurlijk heeft het skiën prioriteit", zegt Schönfelder, die zich met zijn zege goede kansen verschafte op een startbewijs bij de Winterspelen.

De Nederlander Rogier Oosterbaan, eerder deze week bij een goed bezette trainingswedstrijd in Westendorf keurig 24e, viel halverwege de eerste run uit. Wereldkampioen slalom Mario Matt liep een zware schouderblessure op. Hij moest gisteren nog worden geopereerd. Hij zal de Olympische Winterspelen moeten missen. Thomas Skykora skiede gisteren in Kitzbühel zijn laatste wereldbekerwedstrijd. In 1996 behaalde hij er zijn eerste zege, in 1998 zijn laatste. Daarna had hij lang te kampen met blessures, hetgeen hem mede deed besluiten er nu een punt achter te zetten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.