De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 21 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentijnse spaarder ziet
dollars nooit meer terug

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Is-ie echt of niet? Voor dollarbiljetten is die vraag in Argentinië niet langer relevant. (Foto: EPA)
BUENOS AIRES - Argentijnse spaarders hoeven er niet op te rekenen dat zij van hun in totaal gespaarde $47 miljard ooit nog één dollar terugzien. President Eduardo Duhalde verklaarde gisteren dat het onmogelijk zal blijken om nu of later de dollartegoeden uit te keren die rekeninghouders in Argentinië bij elkaar spaarden. "De hiervoor benodigde bankbiljetten zijn gewoon niet voorhanden", aldus het staatshoofd. De gedupeerde Argentijnen zullen op termijn pesos terugkrijgen.

Ruim 71% van alle banktegoeden in Argentinië is dollargedenomineerd. Duhalde beloofde dat bij de verplichte 'swap' (ruil) van dollars naar pesos geen enkele spaarder aan koopkracht zal inboeten. Nog geen tien dagen geleden deed het staatshoofd zijn landgenoten ook een belofte: zij zouden hun banktegoeden terugzien in dezelfde valuta als waarin zij deze bij elkaar hadden gespaard.

Volgens minister Remes Lenicov van Economische Zaken is het bij nader inzien onmogelijk om deze belofte na te komen, gezien het absolute tekort aan deviezen. "We kunnen niet anders", zo verzuchtte de bewindsman zondagmiddag. Volgens Lenicov zal het verwijderen van de dollar uit het binnenlandse betalingsverkeer het economische herstel bevorderen. "Als natie moeten wij leren denken in pesos. Wanneer dat lukt, kan de regering zijn best doen om de koers van onze eigen munt te stabiliseren op een redelijk niveau", aldus de minister die verzekerde dat de centrale bank in Buenos Aires een uiterst terughoudend en vooral conservatief monetair beleid zal volgen.

Lenicov verklaarde verder dat er geen sprake zal zijn van ongebreidelde geldemissies en er daardoor ook geen angst hoeft te bestaan voor inflatie. "De devaluatie van de peso heeft tot dusver slechts een gemiddelde prijsstijging van 1,9% veroorzaakt. De restricties op het betalingsverkeer en de crisis die het land momenteel doormaakt met de bijbehorende reductie van de vraag naar goederen en diensten, zal de prijzen in toom houden", zo voorspelt Lenicov.

Gelijktijdig met het omzetten van dollardeposito's in pesotegoeden stelt de regering voor om alle uitstaande bankleningen in dollars ook per decreet te veranderen in pesoverplichtingen. Volgens president Duhalde zal het nog zeker een week vergen om de hiertoe benodigde maatregelen te formuleren.

De laatste beleidszwenking vindt zijn oorsprong in de scherpe terugval van de deviezenreserves van het land. Terwijl de centrale bank stug volhoudt dat er nog bijna $15 miljard in voorraad is, vermoeden verschillende prominente economen dat er in werkelijkheid amper $4 miljard voorhanden is. Inmiddels liet minister Lenicov weten dat het land bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) wil aankloppen voor noodkredieten ter waarde van tenminste $16 miljard om het nieuwe economisch/financiële beleid te ondersteunen. De IMF-directie liet herhaaldelijk weten bereid te zijn om Argentinië te helpen maar wenst eerst een samenhangend economisch beleid voor de langere termijn te zien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.