AMSTERDAM - De laatste maanden staat de krant er weer bol van: menig bedrijf gaat over tot reorganisatie en massaontslagen. De meeste werkgevers geven daarbij een geldbedrag mee aan de ontslagen werknemer. Als u één van degenen bent die via een sociaal plan de wacht aangezegd heeft gekregen, dan moet u eens goed nadenken over de mogelijkheden die u heeft met 'de gouden handdruk'.
De gouden handdruk is niets anders dan een schadeloosstelling van uw werkgever, omdat deze uw arbeidscontract verbreekt. Omdat het een vergoeding is die voortkomt uit uw dienstverband, is de uitkering in principe progressief belast in box 1. Dat kan tot gevolg hebben dat u direct 42% of zelfs 52% inkomstenbelasting moet betalen over het gehele bedrag. Gelukkig heeft u voor die ontslaguitkering twee alternatieven achter de hand die het overwegen waard zijn.
De eerste mogelijkheid is dat u de ontslagvergoeding geheel of gedeeltelijk door uw werkgever laat storten in een lijfrenteverzekering. U hoeft dan voorlopig niet fiscaal af te rekenen over het ontvangen geld. Binnen de polis kan het geld worden belegd, zodat u er ook nog een aardig rendement op maakt. Het aardige van het storten van de ontslaguitkering in een polis is dat u het geld weer kunt laten uitkeren wanneer het ú uitkomt. Bovendien hoeft u pas op het moment van uitkeren de inkomstenbelasting over de ontvangen bedragen af te rekenen. Heeft u dus weer snel een nieuwe baan gevonden, dan kunt u de in een polis geparkeerde ontslaguitkering gebruiken als een aanvulling op uw pensioen.
Een andere mogelijkheid is dat u het geld gebruikt voor een privé vut-regeling als u eerder stopt met werken. Een voorwaarde is wel dat u met het geld in de polis een zogenaamde periodieke uitkering aankoopt die bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal een bedrag aan u uitkeert. De minimale periode dat deze uitkering moet lopen, wordt bepaald door uw sterftekans gedurende de uitkeringsperiode. De kans dat u komt te overlijden moet minimaal 1% zijn. Het alternatief voor het storten van het geld in een polis is de zogenaamde stamrecht bv. U richt dan uw eigen besloten vennootschap op die gaat optreden als 'mini'-verzekeraar. Het geld vloeit onbelast van uw werkgever naar de bv, die op een door u gekozen moment het bedrag in (belaste) lijfrentes gaat uitkeren. U verschuift dus ook hier belastingbetaling door naar de toekomst.
Houdt u er rekening mee dat u eerst uit uw eigen geld €18.000 moet storten om de bv bij de notaris te kunnen oprichten. Dat is het minimale bedrag aan eigen vermogen dat een bv moet bezitten.
Vaak wordt gesteld dat een eigen bv veel goedkoper is dan het afstorten van het geld bij een verzekeraar. Dat is echter nog maar de vraag. Voor de bv moet u immers oprichtingskosten maken en ieder jaar een accountantsrapport laten opstellen. Rekening houdend met alle kosten is de bv dan vaak zelfs duurder dan een polis van een concurrerende verzekeraar.
Een groot voordeel heeft de eigen bv echter ook: u kunt het geld tussentijds (voordat u de bv laat uitkeren) gebruiken om uw eigen bedrijf te starten. Bent u dus van plan om voor uzelf te beginnen, dan is een bv weer wel een goede keuze. Aardig om te weten is dat u alle mogelijkheden ook mag combineren.