De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 21 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rel tussen VS
en China om
spionage-Boeing

Van onze correspondent

   
 

PEKING - Officieren van de inlichtingendienst in China hebben meer dan twintig afluisterapparaatjes gevonden in een Boeing 767 die bestemd was als officieel ambtsvliegtuig van de Chinese president Jiang Zemin. Chinese ambtenaren beschuldigen de Amerikaanse inlichtingendienst ervan betrokken te zijn bij het aanbrengen van de apparatuur.

De ontdekking komt een maand voor de geplande topontmoeting tussen Jiang en zijn Amerikaanse collega George W. Bush in Peking.

Volgens Chinese ambtenaren werden de spionage-instrumenten ontdekt toen het vliegtuig een vreemd geluid maakte tijdens een testvlucht. Het toestel was toen al aan China afgeleverd. Tot dusver zijn er 27 verborgen microfoontjes gevonden. Een daarvan was verstopt in de presidentiële badkamer en een ander zat ingebouwd in het hoofdeinde van het bed.

De bouw en de inrichting van de Boeing 767 gebeurden in de Verenigde Staten en stonden onder constant toezicht van Chinese ambtenaren. Wel is bekend dat het bedrijf Boeing het toestel leeg heeft opgeleverd. De binnenlandse veiligheidsdienst in China houdt momenteel een onderzoek naar mogelijke nalatigheid van luchtmaatschappij China United Airlines, die het toestel heeft besteld. De vliegtuigmaatschappij wordt beheerd door de luchtmacht, waarvan twintig officieren voor ondervraging worden vastgehouden.

Het is het tweede spionageschandaal tussen de twee grootmachten binnen een jaar tijd. Vorig jaar april ruzieden beide landen over een botsing tussen een Chinese straaljager en een Amerikaans spionagetoestel ten zuiden van de Chinese provincie Hainan. De Chinese piloot kwam daarbij om het leven en de Amerikaanse bemanning van de EP-3 werd na een noodlanding een tijdlang in China vastgehouden.

In wat overigens een gebaar van goede wil naar de VS leek te zijn, heeft Peking gisteren een Tibetaanse muziekwetenschapper, Ngawang Choephel, vrijgelaten en op een vliegtuig naar de Amerikaanse stad Detroit gezet. Choephel staat bekend als een mensenrechtenactivist.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.