De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 21 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  OM wil lasershields
niet langer toestaan

   
 

door Gijsbert Termaat DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat zo snel mogelijk een verbod op radardetectoren, laserecho's en andere apparatuur die snelheidscontroles van de politie in ons land onmogelijk maken of belemmeren. Verwacht wordt dat in de tweede helft van dit jaar alle apparaten die het werk van de verkeerspolitie frustreren uit de handel gehaald kunnen worden en dat bezitters ervan strafbaar zijn.

"Er is een wet in voorbereiding waarmee we misbruik keihard kunnen aanpakken. De maat is nu vol en we zullen alles aangrijpen om overtreders aan te pakken. De handel van dit soort artikelen moet worden gestopt'', aldus mr. J. Spee, hoofd Bureau Verkeershandhaving van het OM.

Spee doet de harde uitspraken in reactie op de resultaten van TNO naar de zogenoemde laserecho of lasershield. Het onderzoeksinsituut toont onomstotelijk aan dat dit apparaat geen garagedeuropener is, maar uitsluitend ter belemmering dient van snelheidscontroles met de lasergun.

Volksgezondheid

Daarnaast levert het apparaat gevaar voor de volksgezondheid op en kan het ernstig oogletsel veroorzaken. Dat zijn de belangrijkste conclusies van TNO, dat de laserecho op verzoek van het OM onderzocht. Het rapport wordt vandaag officieel naar buiten gebracht.

"Het onderzoek maakt korte metten met de gevoerde verweren", aldus Spee, "en toont aan dat de laserecho's die in ons land worden verkocht niet worden gebruikt als garagedeuropener. Ze worden eenvoudigweg niet als compleet systeem verkocht. De laserecho's - die voor circa 400 euro worden verkocht - bestaan slechts uit een displayunit voor in de auto en een transponder nabij de kentekenplaat, waarmee duidelijk een ander doel wordt nagestreefd."

Het OM was er zelf al enige tijd van overtuigd dat gebruikers van de laserecho deze hadden aangeschaft voor het "belemmeren van een opsporingshandeling". Maar in een aantal kantonrechterzaken, waarbij gebruikers van de laserecho terechtstonden, voerden gebruikers het verweer dat het apparaat aangeschaft was en fungeerde als garagedeuropener. Volgens de gebruikers belemmerden zij niet opzettelijk de politiecontrole. Het OM heeft daarop de laserecho laten onderzoeken. In afwachting van de resultaten van dit onderzoek is de parketten gevraagd om de "laserzaken" aan te houden.

"Nu de resultaten bekend zijn zal ik alle hoofdofficieren oproepen de zaken weer op de zitting te brengen en met het TNO-rapport in de hand kunnen we keihard terugslaan", stelt Spee.

Uit het onderzoeksrapport blijkt ook dat de laserecho behoort tot een categorie producten die gevaar voor huid en ogen oplevert. Na berekening is gebleken dat gevaar voor oogletsel bestaat indien men zich binnen een afstand van 75 centimeter van de laserecho bevindt. Een automonteur of een politieagent die bij het zoeken naar of monteren van de laserecho in de straling kijkt, kan zelfs oogletsel oplopen. Dat gevaar wordt extra groot omdat de straling van de laserecho - anders dan bij een laserpen - niet zichtbaar is. Men ziet de straling niet en zal dus ook de ogen niet dicht doen. Het OM wil ook de Keuringsdienst van Waren inschakelen om via artikel 18 van de Warenwet het apparaat te weren uit de winkels.

"Een zeer kwalijke zaak, die een verbod op dit apparaat zelfs nog urgenter maakt", aldus mr. J. Spee, die al eerder pleitte voor het verbod van alle apparatuur die snelheidsmetingen van de politie belemmert.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.