De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rabo-topman treedt terug in zicht van Anwasverhoor

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - Financieel directeur en plaatsvervangend bestuursvoorzitter Wim van den Goorbergh van Rabobank Nederland stapt met ingang van 1 september op. Dat heeft de Rabobank gisteren aan het einde van de dag bekendgemaakt. Volgens functionarissen bij de bank kwam de stap 'als een donderslag bij heldere hemel'. Van den Goorbergh (53) zou aanstaande maandag als getuige worden gehoord in de affaire rond de beleggingsclub D'n Anwas in Doetinchem. Dat verhoor is nu enkele weken uitgesteld in verband met zijn besluit.

De bank ontkent dat het vertrek van de topman iets te maken heeft met het debacle rond de beleggingsclub, waarbij een verdachte rol was weggelegd voor de Achterhoekse Rabobank. Volgens de bank heeft Van den Goorbergh zelf het besluit genomen om te vertrekken. "Ook wij hebben hem gevraagd of zijn beslissing wellicht met de Anwas-zaak te maken heeft, maar dat wijst hij resoluut van de hand. Hij blijft ook ten volle bereid om aan het onderzoek mee te werken", aldus een woordvoerder van de bank. De topbestuurder treedt volgens de bank af "vanwege de aan deze functie voor hem persoonlijk verbonden belasting".

Ingewijden noemen het verband tussen het terugtreden van Van den Goorbergh en de beleggingsaffaire in Doetinchem, waarbij de beleggingsafdeling voor miljoenen fraudeerde, evenwel voor de hand liggend. "Hij is verantwoordelijk voor het toezicht op de individuele Rabobanken. En als er íets is dat uit de Anwas-affaire blijkt, dan is het wel dat van het toezicht niet veel klopte", aldus Hendrik Jan Bos, advocaat van één van de oprichters van de beleggingsclub D'n Anwas.

Ook voormalig Rabobankmedewerker Ton Bazelmans, die de zaak in 1999 aan het rollen bracht, is niet verbaasd over het terugtreden van Van den Goorbergh. Bazelmans verklaarde al in een zeer vroeg stadium dat de zaak gevolgen zou hebben tot in de raad van bestuur. Op de vraag of het vertrek van Van den Goorbergh weleens zou kunnen duiden op een koerswijziging in het strafonderzoek van Justitie, wil de klokkeluider geen commentaar geven. Feit is dat bestuursvoorzitter Hans Smits en Bazelmans vlak voor Kerst allebei uitgebreid gehoord zijn door de rechtercommissaris. Van den Goorbergh was ten tijde van de gepleegde fraude - in tegenstelling tot Hans Smits - al lid van de hoofddirectie. Uit de uitgelekte processtukken tussen Bazelmans en de Rabobank die in het bezit zijn van deze krant, bleek al eerder dat Van den Goorbergh direct contact onderhield met de betrokken rayondirecteur Siebeling. Uit die stukken blijkt ook dat Bazelmans deze rayondirecteur aanwijst als één van de hoofdverdachten in deze fraudezaak.

Andere bronnen wijzen op problemen bij de Luxemburgse vestiging van de Rabobank, waarvan diverse vermogende klanten de dupe zouden zijn geworden. "De Anwas-affaire verbleekt daarbij. In Luxemburg heeft het toezicht de afgelopen jaren totaal ontbroken", aldus een ingewijde. De Rabobank wilde gisteravond geen commentaar geven op mogelijke misstanden in Luxemburg.

Van den Goorbergh werkte ruim 20 jaar bij de Rabobankorganisatie, waarvan 9 jaar als lid van de hoofddirectie. Tot 1 september zal hij zich bezighouden met het geleidelijk overdragen van zijn taakgebieden.

De Rabobank laat weten Van den Goorbergh "zeer erkentelijk" te zijn voor zijn "buitengewone bijdrage" aan de ontwikkeling van de Rabobank Groep in de afgelopen periode.

Bij de D'n Anwas-affaire draait het om een club van ruim 200 gedupeerde beleggers en een schade van vele miljoenen. Die schade ontstond doordat de Rabobank in Doetinchem, aan wie de club het beheer van zijn ingelegde gelden had toevertrouwd, 'ernstige beleggingsfouten' maakte. Volgens betrokkenen werden er onder meer bovenmatig hoge provisies in rekening gebracht, door voor vele honderden miljoenen aan transacties uit te voeren met de betrekkelijk bescheiden beleggingsportefeuille van D'n Anwas. Een methode die ook wel 'premiejagen' wordt genoemd. Uit een onderzoek van KPMG naar de misstanden blijkt dat de interne accountant van de bank vanaf 1996 meerdere keren waarschuwingen heeft afgegeven over Rabobank Doetinchem.

De affaire kostte de Rabobank aan directe schade tot dusver naar schatting Hlf. 50 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.