De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentijnse pesocrisis laat bankwezen hevig bloeden

Van onze correspondent

   
 

BUENOS AIRES - Het haast draconische ombuigingsbeleid waarmee de regering van Argentinië de ontregelde staatshuishouding en nationale economie wil ordenen, kost het plaatselijke bankwezen ongeveer $15 miljard. Dat is het prijskaartje dat hangt aan de devaluatie van de Argentijnse peso. De kosten zijn het directe gevolg van het regeringsbesluit om de betaling toe te staan in ontwaarde peso's van leningen verstrekt in dollars aan particulieren en bedrijven. Voor diverse grote banken dreigt een faillissement.

"De banken hebben bijna elf jaar lang geprofiteerd van de vaste koersverhoudingen. Dat heeft het bankwezen kapitalen opgeleverd. Het is mede daarom verantwoord dat diezelfde banken nu ook opdraaien voor een deel van de kosten", zo vindt senator Rodolfo Terragno van de Radicale Burgerunie. De afgevaardigde wijst erop dat het geheel afwentelen van de kosten van de geldontwaarding op de burgers maatschappelijk onhaalbaar zou zijn geweest. "Dit had miljoenen mensen nog verder de financiële afgrond ingedreven en de economie helemaal geruïneerd. Nu zijn de kosten ongeveer evenredig verdeeld over crediteuren en debiteuren. Elk moet iets inleveren omwille van het economische herstel dat dadelijk iedereen zal dienen", zo vindt senator Terragno.

Verschillende grote Argentijnse banken dreigen thans het loodje te leggen. Zowel de Banco Galicia, die enkele maanden terug nog de kantoren van de ABN-AMRO in Argentinië overnam, als de Banco Frances, onderdeel van het Spaanse conglomeraat Banco Bilbao Vizcaya (BBVA), kampen met ernstige moeilijkheden. Bijna de helft van de leningen die beide banken hebben uitstaan, renderen niet langer. Voor de nog goedlopende leningen aan particulieren en bedrijven krijgen de Argentijnse banken thans peso's in de plaats van dollars hetgeen een kapitaalderving van 30% oplevert.

Veel begrip voor hun lot krijgen de bankiers niet bij de overheid. Zeker niet nu een aantal parlementsleden en een onderzoeksrechter het tipje heeft blootgelegd van Argentiniës nieuwste megaschandaal: de clandestiene uitvoer van zo'n $20 miljard in baar geld in de dagen die voorafgingen aan de devaluatie en de bevriezing van de banktegoeden.

Inmiddels is gebleken dat 's nachts gepantserde geldwagens zo'n driehonderd ton aan bankbiljetten naar de internationale luchthaven van Buenos Aires brachten voor export naar de Verenigde Staten en Europa. De operatie is op touw gezet door verschillende grote banken en nam bijna twee weken in beslag. Inmiddels heeft justitie invallen gepleegd bij negen verschillende banken waar grote hoeveelheden documenten in beslag zijn genomen. Ook de Centrale Bank is een eigen onderzoek begonnen.

De geheimzinnige verscheping van deze duizelingwekkende hoeveelheden baar geld is er volgens economen de oorzaak van dat er thans geen mogelijkheid bestaat om rekeninghouders met tegoeden in valuta zelfs maar de $500 in contanten uit te keren waarop zij onder de nieuwe monetaire regels recht hebben.

De regering kon gisteren niets anders doen, dan ook deze kier in de restricties op het betalingsverkeer te sluiten waarmee het de Argentijnen thans helemaal onmogelijk is om aan hun dollartegoeden te komen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.