De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Citigroup verzwakt Aegon op Mexicaanse groeimarkt

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Waarvoor analisten al vreesden, werd gisteren bewaarheid. De overname van de Mexicaanse bank Banamex - door het Amerikaanse Citigroup - betekent een flinke streep door de rekening van Aegon. Gedwongen verkoopt de Haagse verzekeraar belangen in twee joint ventures met Banamex. Daardoor beschikt Aegon in zijn belangrijke groeimarkt Mexico niet langer over een distributiekanaal. Of dat nog niet genoeg is, kondigde de club van Kees Storm gisteren ook een extra voorziening aan van zo'n $300 miljoen. Voor mogelijk oninbare obligatieleningen, waaronder leningen aan Enron.

Voor de winstontwikkeling hebben de tegenvallers traditiegetrouw geen gevolgen, benadrukt de Haagse verzekeraar. Over heel 2001 stijgen nettowinst en winst per aandeel met 12 à 17%, herhaalde Aegon de uitspraak die het bij de publicatie van de negenmaandscijfers ook al deed. De toename van de winst per aandeel zal aan de onderkant van deze bandbreedte uitkomen, liet het verzekeringsconcern ook al eerder weten.

Aegon had met Banamex twee joint ventures: één op het gebied van levensverzekeringen (Seguros Banamex Aegon) en één op het gebied van pensioenproducten (Afore Banamex Aegon). Toen vorig jaar bekend werd dat Citigroup Banamex over zou nemen, werden vrijwel onmiddellijk vragen gesteld over wat de gevolgen van die overname zouden zijn voor Aegon.

Gisteren werden die duidelijk. Voor $1,24 miljard (€1,41 miljard) verkoopt Aegon de belangen in beide joint ventures aan Citigroup. Aan dividend over de winst van beide ondernemingen ontvangt de verzekeraar nog eens een bedrag van $40 miljoen. Op de belangen wordt een boekwinst gerealiseerd van $800 miljoen, die uiteen valt in twee delen.

Het eerste deel - $500 miljoen - bestaat volgens Aegon uit geïnvesteerd vermogen, dat de verzekeraar eerder als goodwill ten laste bracht van het eigen vermogen. Daarom zal het half miljard nu ten gunste van dat vermogen worden gebracht. De overige $300 miljoen wordt toegevoegd aan de winst.

Goed nieuws voor de aandeelhouders, zou je zeggen. Helaas: Aegon doteert eveneens een extra $300 miljoen aan zijn stroppenpot, "als gevolg van het toenemend risico van oninbaarheid in Aegons obligatieportefeuilles". Een deel van de voorziening wordt genomen om leningen aan het Amerikaanse Enron af te dekken.

Vanwege de voorziening zal de verkoop van de belangen in de twee Mexicaanse joint ventures "niet noemenswaardig" van invloed zijn op de resultaten over 2001, aldus Aegon. Wat betreft winst en winst per aandeel verwacht de verzekeraar een "licht negatief effect".

De voorzieningen moeten volgens een woordvoerder van Aegon worden gezien "in het licht van de algemene economische ontwikkelingen". "Het gaat economisch wat minder en dan is het goed om voorbereid te zijn". Het verlies van zijn distributiekanaal in wat volgens analist Albert Ploegh van Effectenbank Stroeve Aegons vierde thuismarkt is, is vervelend, maar niet dramatisch, aldus de zegsman. "We hebben wel voor hetere vuren gestaan."

Aegon zal "zeer serieus" gaan kijken naar alternatieven, stelt de woordvoerder. "Het is de vraag of die makkelijk gevonden worden", waarschuwt analist Ploegh voor al te veel optimisme. "Drie grote buitenlandse banken - BBVA, BSCH en nu dus Citigroup - hebben de markt al grotendeels verdeeld." Toch is het volgens de Aegon-woordvoerder niet zo "dat we hier met de handen in het haar zitten van jongen, jongen: wat moeten we nu met de Mexicaanse markt".

Volgens Ploegh wordt de komende winstgroei-per-aandeel door het wegvallen van Mexico met 2% per jaar gedrukt. "Ik denk dat Aegon onder de nieuwe man dan ook wel snel weer een grote overname doet", stelt de analist. Kees Storm maakt in de loop van dit jaar plaats voor de Amerikaan Don Shepard, nu nog verantwoordelijk voor Aegons activiteiten in de VS, Canada en Mexico. "Die zal met een nieuwe overname de winst-per-aandeelgroei een nieuwe impuls willen geven", denkt Ploegh.

De laatste grote aankoop van Aegon dateert van februari 1999, toen voor een bedrag van $9,7 miljard Transamerica werd ingelijfd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.