De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer vertrouwt op
aanpak drugskoeriers

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer is blij met de harde aanpak van de drugskoeriers op Schiphol en de toezegging dat geen mensen meer worden weggestuurd omdat er een gebrek aan celruimte is. Minister Korthals (Justitie) zal er komende dinsdag in een debat wel flink van langs krijgen omdat de Kamer vindt dat hij veel eerder had kunnen en moeten ingrijpen.

Een meerderheid van tenminste PvdA en VVD is evenwel van mening dat de aanpak voldoende vertrouwen in de minister geeft voor de toekomst, zodat hij mag blijven zitten.

De minister garandeert voor 99,9% dat er geen koeriers meer worden heengezonden. Omdat er volgens Korthals altijd onvoorziene situaties kunnen ontstaan, zoals het kampioenschap van Ajax waarbij grote rellen uitbreken en justitie een afweging moet maken wie er opgesloten moet worden, geeft hij geen 100% garantie. Premier Kok steunt hem daarin.

Laks

Volgens PvdA, CDA en D66 blijkt uit het noodplan echter overduidelijk dat Korthals eind vorig jaar veel te laks heeft gereageerd. "Wij vragen ons nu echt af waarom dit niet eerder kon", aldus PvdA'er Van Oven, die steun krijgt van D66'er Dittrich en CDA'er Rietkerk.

Korthals bestrijdt overigens dat hij te laat heeft ingegrepen. Volgens hem heeft hij de zaak direct besproken met het openbaar ministerie en intern gezocht naar oplossingen toen de enorme omvang van de problemen begin december duidelijk werd. Korthals heeft de zaak pas vorige week in het kabinet aangekaart omdat hij "niet zonder iets" wilde aankomen bij zijn collega's. "Dan krijg je nul op rekest."

Het plan van aanpak behelst voor ons land dat alle schakels in de justitieketen worden benut.

Vanaf heden komen er stapsgewijs ruim 100 extra cellen vrij om koeriers in hun eentje op te sluiten. Daarnaast komt er noodcapaciteit van 350 tot 600 'zeer sobere' plaatsen in grote ruimten, zoals bijvoorbeeld leegstaande kazernes, waar meerdere mensen samen opgesloten worden. De bewaking komt daar in handen van leger en marechaussee. De verzorging geschiedt door particuliere bewaarders.

Er komt speciale noodwetgeving voor deze unieke vorm van gevangenenbewaring. Dat kost per jaar €50 miljoen.

Om de toestroom van bolletjesslikkers naar Schiphol "zeer hard aan te pakken" zal de controle op vluchten vanaf de Antillen worden opgevoerd tot 100%, aldus de minister.Uit onderzoek blijkt dat de douane in december op eigen gezag zes drugskoeriers vrijliet. Namen werden wel genoteerd en drugs in beslaggenomen. Tweemaal ging het om drugssmokkelaars die negen kilo cocaïne bij zich hadden. Twee anderen bezaten twee kilo. De overige twee hadden 1100 gram en 90 gram cocaïne.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.