De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SER: wao miljarden goedkoper
   
 

AMSTERDAM - Het plan van de Sociaal-Economische Raad (SER) voor een strenger wao-stelsel levert een besparing op van enkele miljarden euro's. Dat zal SER-voorzitter Herman Wijffels vandaag bekendmaken, zo melden bronnen rond de raad.

Werkgevers, vakorganisaties en kroonleden voerden gisteren overleg met het Centraal Planbureau (CPB) over de effecten van een nieuw wao-stelsel, waarover begin deze week een principe-akkoord werd bereikt. Alleen werknemers die 80% of meer duurzaam arbeidsongeschikt raken, krijgen een wao-uitkering (75% van het laatste verdiende loon, nu 70%). Gedeeltelijk arbeidsongeschikten die voor 35 tot 80% worden afgekeurd, blijven tijdens een twee jaar durende reïntegratieperiode in dienst van hun werkgever. Het eerste jaar voor 100% van hun laatste loon, het tweede ziektejaar voor 70%. Dit mag, zoals nu in de meeste gevallen gebeurt, niet in cao's worden aangevuld tot 100% (bovenwettelijke aanvulling).

Het CPB rekende gisteren voor dat het voorstel weliswaar niet duurder is, maar ook geen kostenbesparing oplevert. De rekenmeesters van het CPB lieten zich echter door de sociale partners overtuigen dat zij van verkeerde aannames zijn uitgegaan en komen daarom over enkele weken met nieuwe cijfers. Met name het begrip 'duurzaam arbeidsongeschikt' werd door het CPB verkeerd uitgelegd. De verwachting is dat door de strengere knip tussen volledig en gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid de wao-instroom met zeker 25.000 gevallen zal verminderen.

Verder heeft de vakbeweging ingestemd in de Stichting van de Arbeid mee te werken aan een aanbeveling, waarbij de verschillende vakbonden worden 'verplicht' de bovenwettelijke aanvulling definitief te laten varen. De vakbeweging op haar beurt wil dat de bovenwettelijke aanvulling wel blijft bestaan als reïntegratiemiddel voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers in bepaalde sectoren. De werkgevers wilden gisteren een SER-akkoord hierop niet laten afketsen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.