DEN HAAG - De Nederlandse tuinbouw kampt op jaarbasis met een tekort van 20.000 seizoenarbeiders. Tuinders worden daardoor soms bijna gedwongen om illegalen aan te nemen. Maar als het aan minister Vermeend (Sociale Zaken) ligt, is dat vanaf nu verleden tijd. Het gisteren gepresenteerde project Seizoenarbeid belooft de tuinders aan op zijn minst 7500 arbeidskrachten te kunnen helpen. "Er is nu geen enkel excuus meer voor tuinders om illegale arbeiders aan te nemen. Vanaf nu wordt dat keihard aangepakt", aldus Vermeend gisteren.
|
Minister Vermeend
...regionale steunpunten...
|
Gisteren presenteerden de ministers Vermeend en Brinkhorst (Landbouw) samen met de Centra voor Werk en Inkomen en boerenorganisatie LTO-Nederland het project Seizoenarbeid. Vijf regionale steunpunten zullen de tuinders helpen aan arbeidskrachten. In Nederland worden vooral huisvrouwen, scholieren, studenten en ook asielzoekers aangetrokken. Voor de bemiddeling van de asielzoekers zal worden samengewerkt met de CWI's en de Coa's (Centrale Opvang Asielzoekers). Inmiddels zijn door tuinders in het zuiden van het land al ruim 1100 vacatures aangemeld.
Riet van de Zanden-van Rijswijk runt samen met haar man, zoon en schoondochter een aardbeienkwekerij van 30 hectare in het Brabantse Haaren. "Elk jaar hebben we rond oogsttijd weer slapeloze nachten. Zal het wel of niet lukken om de oogst helemaal van het land af te halen? Vorig jaar hebben we vanwege het arbeidstekort nog 2,5 hectare om moeten ploegen."
"Mijn schoondochter heeft in de loop der jaren een dagtaak gekregen aan het aantrekken van arbeidskrachten en de hele papierwinkel die daarbij komt kijken", vertelt ze. "In totaal hebben we per seizoen zo'n 60 arbeiders nodig." Dat is elk jaar een keihard gevecht. "En dan is het rond oogsttijd altijd afvragen wat je krijgt en of ze wel komen opdagen. De overheid heeft ons sinds de jaren negentig, toen het aantal vacatures sterk toenam, echt in de steek gelaten," stelt Van de Zanden.
De ellenlange procedures voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning voor arbeidskrachten uit niet-EU-lidstaten is veel tuinders een doorn in het oog. CWI-directeur Rens de Groot beloofde gisteren beterschap. "Als de nood aan de man is, kunnen we zo'n vergunning straks binnen een week regelen. De achterstand bij de aanvragen zijn we al flink aan het inlopen", aldus De Groot. Deze vergunningen zullen bij voorkeur worden afgegeven voor binnenkort tot de EU toetredende landen als Polen en Hongarije.
Ondanks haar ervaringen heeft Van de Zanden veel vertrouwen in het Seizoenarbeid-project. "Ons probleem wordt nu echt serieus genomen, ik denk we dankzij de steunpunten veel sneller en beter aan tijdelijke arbeidskrachten kunnen komen."