De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentijnse bankpresident
tot zondebok bestempeld

Van onze correspondent

   
 

BUENOS AIRES - De directeur van de centrale bank van Argentinië, Roque Maccarone, is opgestapt. Eigenlijk is hij gewoon ontslagen. De vice-chef van het kabinet, Juan Cafiero, zei dat het vertrek van de bankdirecteur zijn oorsprong vond in diens "minder spitsvondige" maatregelen. Cafiero doelde daarmee op de aanscherping van de restricties op de circulatie van contant geld en de in beslagname van de meeste banktegoeden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
De opoffering van bankpresident Maccarone moet de Argentijnse gemoederen tot bedaren brengen. (Foto: EPA)
Hoewel Maccarone louter gevolg gaf aan de instructies van president Eduardo Duhalde en minister Remes Lenicov van Economische Zaken, moest hij het veld ruimen op verzoek van peronistische voormannen. Zij hopen met de opoffering van Maccarone de gemoederen in het land tot bedaren te kunnen brengen. Duizenden gedupeerde Argentijnen protesteren dagelijks tegen de 'diefstal' door de staat van hun spaargelden. De regering baart zich grote zorgen, want de betogingen krijgen een steeds gewelddadiger karakter.

Voor het eerst in tien dagen tijd was gisteren de effectenbeurs van Buenos Aires weer operationeel. De aandelenkoersen schoten prompt naar beneden. De MerVal-index eindigde ruim zes procent lager. Ook de koers van de Argentijnse peso daalde opnieuw. De meeste wisselkantoren verkochten hun dollars gisteren tegen minimaal twee peso's. De aangeschoten munt verloor de afgelopen weken al de helft van zijn waarde.

De regering in Buenos Aires geeft er blijk van de draad volledig kwijt te zijn. Het presidentiële paleis en het ministerie van EZ produceren een onaflatende stroom van vaak tegenstrijdige oekazes die tot doel hebben een implosie van de pesokoers te verhinderen. Wanneer de munt ook maar enigszins wankelt, volgen er nieuwe maatregelen die de eerdere prompt ongedaan maken. Op de termijnmarkt houden valutahandelaren rekening met een pesokoers van 2,5 per dollar over een maand. Het voorkomen van verdere koersdalingen is nodig om de inflatie te beteugelen.

Argentinië's financiële situatie is waarschijnlijk nog slechter dan de autoriteiten durven toegeven. Een onderzoeksrechter in Buenos Aires concludeerde gisteren dat in de dagen voorafgaande aan de bevriezing van de banktegoeden een bedrag van tenminste $20 miljard naar het buitenland is geloodst door achterdochtige banken, bedrijven en rekeninghouders die de bui zagen hangen. De rechter ontdekte dat de kapitaalvlucht niet alleen zijn beslag kreeg via bankoverschrijvingen, maar ook de export van grote bedragen baar geld behelsde die aan boord van particuliere vliegtuigen het land verlieten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.