UTRECHT/BRUSSEL - Bankverzekeraar Fortis probeert op listige wijze te beknibbelen op haar personeelskosten. Dat vreest FNV Bondgenoten. Het bedrijfsonderdeel van Fortis dat verzekeringen verkoopt aan bedrijven, Fortis Corporate Insurance (FCI), probeert personeel van Fortis-onderdeel ASR in te lijven, zonder dat de betrokken werknemers dat willen. De besparing zit hem in het feit dat de arbeidsvoorwaarden bij FCI "een stuk slechter" zijn dan die bij ASR. Fortis zelf spreekt tegen dat de arbeidsvoorwaarden gedwongen verslechteren. Het personeel is ondertussen "in rep en roer", stelt FNV.
|
Fortis: rumoer om geschuif met personeel.
|
Lijdend voorwerp vormen de ongeveer 250 personeelsleden die nu nog bij Fortis Corporate Insurance gedetacheerd zijn. Fortis wil ze graag definitief bij zijn industriële verzekeringspoot onderbrengen, omdat FCI bestuurlijk geen onderdeel meer uitmaakt van ASR. Het bedrijfsonderdeel stuurde de gedetacheerden daarom vlak voor kerst een brief, waarin FCI het voornemen van de wijziging aankondigde.
Een overval, aldus FNV Bondgenoten. Mensen die in veel gevallen op vakantie waren, vonden bij terugkomst een schrijven waarin ze voor een voldongen feit lijken te worden geplaatst: per 1 januari 2002 treedt FCI in de plaats van ASR, zo luidt het. Bezwaar kan worden aangetekend vóór 16 januari, maar, zo klinkt het dreigend: "In dat geval zal worden bezien hoe de huidige situatie na 1 januari 2002 gecontinueerd kan worden."
FNV Bondgenoten is over de handelswijze van Fortis allerminst te spreken. "De werknemers worden in feite gedwongen te kiezen voor FCI als werkgever zonder dat duidelijk is wat de arbeidsvoorwaarden gaan inhouden", stelt bestuurder Masja Zwart. "Uit gesprekken met FCI blijkt dat de arbeidsvoorwaarden er waarschijnlijk op achteruit zullen gaan als met het bedrijf een nieuwe cao wordt afgesloten. Het gaat namelijk niet zo goed met FCI."
Onzin, aldus Fortis. In de brief stelt FCI nadrukkelijk alle rechten en plichten over te nemen die voortkomen uit de arbeidsovereenkomst met ASR. Onderdeel daarvan is een winstdelingsrekening die gebaseerd is op de winstgroei van ASR. Omdat FCI bestuurlijk niet onder ASR valt, lijkt die winstdelingsrekening echter te gaan verdwijnen, zo blijkt uit een reactie van Henk Diependaal, personeelsmanager bij FCI.
FNV Bondgenoten eist dan ook opheldering over de gang van zaken en wil goede garanties voor de werknemers. Volgens Diependaal zal het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket gebaseerd zijn op de bedrijfstakcao. "Waar nodig worden aanvullende afspraken gemaakt", aldus de personeelsmanager. "De vakorganisaties zijn voor overleg hierover inmiddels uitgenodigd."
Volgens Diependaal heeft "het overgrote deel" van de betrokken medewerkers - onder voorbehoud van een definitief akkoord over de arbeidsvoorwaarden, dat wel - ingestemd met een dienstverband bij FCI. Volgens FNV Bondgenoten heeft meer dan de helft juist bezwaar aangetekend.