JOHANNESBURG - Met ongeloof en woede heeft Zuid-Afrika gereageerd op de vrijlating van zes verdachten in de geruchtmakende babyverkrachtingszaak. Het openbaar ministerie stelde het zestal gisteren op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Volgens justitie hebben dna-vergelijkingen onomstotelijk aangetoond dat de zes niet bij de verkrachting waren betrokken. Zuid-Afrikaanse politici menen dat de politie in deze zaak grote fouten heeft gemaakt.
Baby Tshepang werd in oktober verkracht nadat ze door haar zestienjarige moeder was achtergelaten bij een neef. Zes mannen, onder wie de grootvader van de baby, werden vervolgens opgepakt.
Een woedende menigte had zich gisteren voor het gerechtsgebouw in de plaats Upington verzameld, maar volgens de politici zijn de mannen bij hun vrijlating ongemoeid gelaten. Vertegenwoordigers van politie en justitie legden de menigte uit waarom de mannen werden vrijgelaten. De verwachting is dat de zes vooralsnog niet veilig zijn, want de Upingtonse samenleving heeft kort na de aanhoudingen gezegd desnoods het recht in eigen hand te zullen nemen als de uitspraak van de rechter 'niet aanvaardbaar' zou zijn. Vrijlating had niemand verwacht.
De verdediger van de mannen meent dat zijn cliënten recht op bescherming van de overheid hebben. Verder eist hij dat elke man in Upington en omstreken een dna-test ondergaat. "Dat is de enige manier om de mensen ervan te overtuigen dat mijn cliënten echt onschuldig zijn en om vast te stellen wie de echte dader is", aldus de advocaat.
Geschokt
Rijst inderdaad de vraag wie dan wel schuldig is aan de verkrachting die ook internationaal leidde tot geschokte reacties, vooral omdat het slachtoffertje slechts negen maanden oud was. De politie heeft een kwart miljoen rand (ongeveer 25.000 euro) uitgeloofd als beloning voor de gouden tip die moet leiden tot aanhouding van de werkelijke verkrachter(s).
Het openbaar ministerie heeft de zes vrijgelaten mannen gemaand medewerking aan het politieonderzoek te blijven geven. "Ze waren op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip. Misschien hebben ze iets gezien", zei een woordvoerder.
Baby Tshepang ligt al sinds haar verkrachting in een ziekenhuis, waar zij diverse keren is geopereerd. Volgens de artsen moet ze nog een operatie ondergaan en mag dan over ongeveer een maand naar huis.
In Zuid-Afrika worden bijzonder veel kinderen van jonge leeftijd verkracht, alleen al vorig jaar 21.000. Dat komt voornamelijk vanwege de mythe (die in Zuid-Afrika een hardnekkig bestaan leidt) dat seksueel contact met een maagd bescherming biedt tegen aids en zelfs genezing van deze dodelijke ziekte kan betekenen.
In Zuid-Afrika zijn naar schatting bijna vijf miljoen mensen besmet met het hiv-virus. |