De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Dna bewijst onschuld
in babyverkrachting

Van onze correspondent

   
 

JOHANNESBURG - Met ongeloof en woede heeft Zuid-Afrika gereageerd op de vrijlating van zes verdachten in de geruchtmakende babyverkrachtingszaak. Het openbaar ministerie stelde het zestal gisteren op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Volgens justitie hebben dna-vergelijkingen onomstotelijk aangetoond dat de zes niet bij de verkrachting waren betrokken. Zuid-Afrikaanse politici menen dat de politie in deze zaak grote fouten heeft gemaakt.

Baby Tshepang werd in oktober verkracht nadat ze door haar zestienjarige moeder was achtergelaten bij een neef. Zes mannen, onder wie de grootvader van de baby, werden vervolgens opgepakt.

Een woedende menigte had zich gisteren voor het gerechtsgebouw in de plaats Upington verzameld, maar volgens de politici zijn de mannen bij hun vrijlating ongemoeid gelaten. Vertegenwoordigers van politie en justitie legden de menigte uit waarom de mannen werden vrijgelaten. De verwachting is dat de zes vooralsnog niet veilig zijn, want de Upingtonse samenleving heeft kort na de aanhoudingen gezegd desnoods het recht in eigen hand te zullen nemen als de uitspraak van de rechter 'niet aanvaardbaar' zou zijn. Vrijlating had niemand verwacht.

De verdediger van de mannen meent dat zijn cliënten recht op bescherming van de overheid hebben. Verder eist hij dat elke man in Upington en omstreken een dna-test ondergaat. "Dat is de enige manier om de mensen ervan te overtuigen dat mijn cliënten echt onschuldig zijn en om vast te stellen wie de echte dader is", aldus de advocaat.

Geschokt

Rijst inderdaad de vraag wie dan wel schuldig is aan de verkrachting die ook internationaal leidde tot geschokte reacties, vooral omdat het slachtoffertje slechts negen maanden oud was. De politie heeft een kwart miljoen rand (ongeveer 25.000 euro) uitgeloofd als beloning voor de gouden tip die moet leiden tot aanhouding van de werkelijke verkrachter(s).

Het openbaar ministerie heeft de zes vrijgelaten mannen gemaand medewerking aan het politieonderzoek te blijven geven. "Ze waren op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip. Misschien hebben ze iets gezien", zei een woordvoerder.

Baby Tshepang ligt al sinds haar verkrachting in een ziekenhuis, waar zij diverse keren is geopereerd. Volgens de artsen moet ze nog een operatie ondergaan en mag dan over ongeveer een maand naar huis.

In Zuid-Afrika worden bijzonder veel kinderen van jonge leeftijd verkracht, alleen al vorig jaar 21.000. Dat komt voornamelijk vanwege de mythe (die in Zuid-Afrika een hardnekkig bestaan leidt) dat seksueel contact met een maagd bescherming biedt tegen aids en zelfs genezing van deze dodelijke ziekte kan betekenen.

In Zuid-Afrika zijn naar schatting bijna vijf miljoen mensen besmet met het hiv-virus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.