De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rendier in Britse
onderzeeër

   
 

AMSTERDAM - Meer dan een halve eeuw gold het als een ongeloofwaardig zeemansverhaal. Onderzeeërslatijn. Maar zodra Rusland ergens bij betrokken is, is het oppassen geblazen. Hoe bizar en ongeloofwaardig een geschiedenis op het eerste gezicht ook lijkt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
De Britse kapitein Geoffey Sladen samen met Polly Anna, het rendier dat hij vanuit Moermansk per onderzeeër naar Engeland bracht.
En nu is daar het bewijs: commandant Geoffrey Sladen, kapitein van de Britse onderzeeër HMS Trident, vervoerde tijdens de Tweede Wereldoorlog een rendier van de Russische havenstad Moermansk naar Engeland. Tegen alle regels en wetten van gezond verstand in. Een foto van de Brit met het babyrendier genaamd Polly Anna, dat het British Royal Navy Submarine Museum onlangs in handen kreeg, vormt het bewijs.

Natuurlijk kende het museum de legende, "maar we zijn er altijd sceptisch over gebleven", meldde museumdirecteur en oud-duikbootkapitein Jeff Tall deze week in de Russische pers. De Trident was betrokken bij de zogeheten Moermansk-konvooien, om onder andere bescherming te bieden aan geallieerde schepen die het naar proviand en ammunitie snakkende Rode Leger moesten bevoorraden.

Tijdens een afscheidsdiner in Poljarnije nabij Moermansk beklaagde Geoffrey Sladen er zich tegen een Sovjet-admiraal over dat zijn vrouw altijd de babywagen een heuvel op moest duwen als ze boodschappen ging doen. De Rus reageerde de volgende dag met het lokale antwoord op een dergelijk probleem: hij schonk een babyrendier, dat in een zak door een luik de duikboot in verdween.

Pas op zee bemerkten de 53 opvarenden het rendier dat onmiddellijk als huisdier werd vertroeteld. De Moermanske mos die de Russische admiraal in de zak had meegegeven, was al na drie dagen op. Vanaf dat moment leefde het rendier op wat de matrozen voor hem overlieten. In november 1941, na drie weken varen, kwam de duikboot aan in Blyth in Noordoost-Engeland.

Polly was inmiddels zo gegroeid dat hij via het duikbootluik niet meer naar buiten kon. De onderzeebootslager moest eraan te pas komen om het dier, met gebonden poten, naar buiten te werken. Het rendier leefde daarna nog vijf jaar in de Londense Zoo in Regent's Park. "Polly Anna stierf toen de Trident in 1946 werd ontmanteld", aldus de Moscow Times.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.