De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Zweepslag' velt
sm-meesteres

   
 

RIJSWIJK - Het is een hard gelag voor SM-meesteres 'Tamara van Thomas'. Jarenlang had zíj het heft in handen tijdens sadomasochistische sessies in haar SM-studio te Rijswijk en stroomden hordes onderdanige heren op haar toe. Met dieprode rozen en andere uitingen van aanhankelijkheid.

Maar nu moet Tamara haar zwartlederen domina-outfit, met welhaast adembenemend hoge laarzen, uit de mottenballen vissen wanneer haar wordt gevraagd nog één keer te poseren voor een foto. Op haar voorhoofd parelen al snel zweetdruppeltjes bij het rijgen van het indrukwekkende schoeisel. Haar gezicht staat op inspanning. En pijn.

Meesteres Tamara - in het dagelijks leven heet zij Zeliha Ayçe Postuma - is voorgoed geveld door een whiplash. Een 'zweepslag', die zij opliep tijdens een verkeersongeval in oktober 1996, bij Rotterdam. Sindsdien kan de nu 37-jarige 'koningin van het liefdes-rollenspel' haar bijzondere beroep niet langer uitoefenen. Ze is arbeidsongeschikt verklaard en heeft een uitkering van zo'n €800 per maand.

De inmiddels door haar in de arm genomen letselschadeadvocaat W. Verkruisen, heeft tegen verzekeraar De Zwolsche Algemene te Nieuwegein een schadevergoedingsprocedure aanhangig gemaakt van €1,3 miljoen (= Hlf. 2,8 miljoen) wegens gederfde inkomsten. Tot nu toe kreeg Zeliha Postuma Hlf. 19.000 smartengeld. Ze heeft daardoor het gevoel in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Maar ze pikt het niet, assertief als ze is. "Ik vind dit een belediging", briest ze. "Zij denken dat daarmee de zaak is afgedaan. Er wordt gesuggereerd dat ik die whiplash heb opgelopen tijdens het SM-spel. Maar dat is absoluut niet waar. Alle bewijzen van het verkeersongeluk, evenals de neurologische vaststelling van mijn whiplash, staan op papier."

De advocaat bevestigt dat. De betreffende stukken zijn inmiddels in handen van deze krant. En opnieuw toont meesteres Tamara haar vurige gezicht: "Laat die nette verzekeringsheren beseffen dat meesteressen zoals ik dankzij hen bestaan..."

Adjunct-directeur R. Slot van 'de Zwolsche' verklaart dat de kwestie-Postuma serieus wordt genomen: "Zo niet de hoogte van de claim. Wij hebben ook geen gegevens van haar raadsman over hoe dat bedrag is opgebouwd. Wij meenden dat de zaak was geregeld met het bedrag aan smartengeld, maar beseffen nu ook wel dat we alsnog een bedrag moeten gaan betalen."

Zeliha Postuma, vergezeld van haar man Wim (58) die jarenlang in de erotische industrie werkzaam was, vertelt thuis op de bank hoe ze in de klaterende regen, in een haperende filestroom, van achteren werd aangereden door een automobilist uit Breda. "Ik was op weg van Deurne, van een door Wim georganiseerd western-paardenconcours, naar huis. Had mijn licht autistische zoontje bij me. Hij sloeg door de klap op tilt. Ik stapte uit, dacht in een flits dat ik benzine zag lopen, en trok Jeroen uit de auto. Ik was te druk met hem in de weer om te beseffen dat ik iets mankeerde. Dat kwam enkele uren later pas toen ik, thuis gekomen, een borrel pakte: na een paar slokken stond ik compleet op mijn kop."

In de dagen en weken erna ontstonden kenmerkende whiplash-symptomen: hoofdpijn, nekpijn, concentratiestoornissen, misselijkheid, oorsuizingen etc. En bleek na onderzoek in een Haags ziekenhuis ( "Bij een neuroloog die mij ook van mijn migraine had afgeholpen") dat zij inderdaad had waarvoor zij bang was: een whiplash.

Haar SM-studio heeft ze noodgedwongen moeten verkopen. "Ik kon mijn werk gewoon niet meer doen. Probeerde het eerst nog twee daagjes per week, maar ook dat lukte niet meer. Vóór een afspraak lag ik een paar uur op een bank onder een dekentje te bibberen. Met pijnstillers. Om me voor te bereiden. Maar op het laatst werd het riskant, door mijn concentratieproblemen. Ik miste signalen bij de klant. En dat is onverantwoord, zeker in dit vak."

Nog één keer toont meesteres Tamara, met Haagse humor, haar trots maar ook haar kwetsbaarheid: "Denk niet dat ik zielig ben. Maar ik zit klem... tussen de deuren van de tram."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.