De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Duyvendak vierde op
lijst GroenLinks

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Directeur Wijnand Duyvendak van Milieudefensie staat vierde op de concept-kandidatenlijst van GroenLinks. Daarmee is hij de hoogste nieuwkomer.

Kamerlid Femke Halsema heeft de felbegeerde tweede plaats achter lijsttrekker Paul Rosenmöller weten te bemachtigen. De 35-jarige Halsema, woordvoerster justitie, stootte vice-fractievoorzitter Marijke Vos van de tweede plaats. Zij staat nu op drie.

Naast Duyvendak zijn Evelien Tonkens (40) van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW), landbouwexpert Arie van den Brand (50) en journaliste Naima Azough (29) nieuw in de top-tien.

Van de huidige veertien Kamerleden hebben Rabbae en Pitstra geen plek op de lijst gekregen, terwijl Hermann al had aangegeven te stoppen. Rabbae eiste een hoge plaats op de lijst, maar de kandidatencommissie wilde hem rond de 13e plek plaatsen. Hij accepteerde dit niet en staat daarom helemaal niet op de lijst. Rabbae beraadt zich nog over zijn kandidatuur.

Tweespalt

De opvolger van het omstreden Kamerlid Singh Varma, Pitstra, moet alweer het veld ruimen. Volgens de partij is gebleken dat Pitstra zich in de Afghanistan-discussie niet collegiaal heeft opgesteld en buiten zijn fractiegenoten om tweespalt heeft gezaaid.

De Kamerleden Harrewijn en Van der Steenhoven staan wel op de lijst, maar zijn met respectievelijk een elfde en dertiende plaats niet zeker van terugkeer in de Kamer.

Opvallend is dat oud-wethouder Köhler van Amsterdam en ex-partijleider Van Duin van De Groenen geen plaats op de lijst hebben gekregen. Zij houden ondanks het gebrek aan steun van de kandidatencommissie vast aan hun kandidatuur, in de hoop dat het congres hen op 9 februari alsnog op een hoge plek zet.

GroenLinks-Kamerlid Harrewijn, die met zijn elfde plek lang niet zeker van een Kamerzetel is, vindt dat de commissie te veel naar de mediapresentatie van de zittende Kamerleden heeft gekeken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.