De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Keiharde beloften Korthals
   
 

door Jeroen Hendriks en Ronald Veerman DEN HAAG - Minister Korthals (Justitie) geeft de keiharde garantie dat geen enkele drugskoerier die op Schiphol is gepakt, nog wordt weggestuurd omdat er geen celruimte beschikbaar is. De VVD-bewindsman heeft ruim honderd cellen gevonden om drugskoeriers direct op te sluiten, in afwachting van verdere juridische stappen.

Op Schiphol zijn direct enkele tientallen mobiele cellen beschikbaar. De rest komt stapsgewijs de komende dagen vrij.

Daarnaast wordt zo snel mogelijk noodcapaciteit in gebruik genomen waar enkele honderden bolletjesslikkers kunnen worden vastgezet. Het gaat daarbij om één of meerdere grote ruimten waar vele tientallen mensen tegelijk in kunnen, zoals een leegstaande kazerne en/of cellen waar desnoods twee of meer koeriers kunnen worden opgesloten.

Haarlem

Korthals heeft een paar locaties op het oog, waaronder een kazerne in Haarlem. In overleg met minister De Grave (Defensie) wordt zo snel mogelijk een keuze gemaakt.

De bewaking in die noodcapaciteit komt in handen van Defensie, dat wil zeggen het leger met eventuele hulp van de marechaussee.

Minister Zalm (Financiën) is bereid extra geld uit te trekken om de plannen te financieren.

Het kabinet buigt zich vandaag over het plan van aanpak. Voor minister Korthals is het een zaak van 'levensbelang' om met een keiharde en sluitende aanpak te komen.

De hele Tweede Kamer, maar ook premier Kok heeft geëist dat er geen enkele drugskoerier meer - met of zonder dagvaarding - wordt weggestuurd omdat er geen celruimte is om hem of haar op te sluiten.

Korthals zal vandaag ook opbiechten hoeveel drugssmokkelaars op vrije voeten zijn gesteld en welke hoeveelheden cocaïne zij bij zich hadden. In het ergste geval zou het om een hoeveelheid van negen kilo zijn gegaan.

De douane heeft hierbij op eigen houtje gehandeld en geen toestemming aan het openbaar ministerie gevraagd om de verdachten heen te zenden. Dat staat haaks op eerdere beweringen van anonieme douaniers. De bewindsman weerspreekt ook de melding van een douanier over een vrouw die na inlevering van haar 14 kilo drugs is weggestuurd.

Op de Antillen, waar veel koeriers op het vliegtuig naar Nederland stappen, wordt speciale scanapparatuur ingezet waarmee mensen kunnen worden doorgelicht en op een scherm precies valt aan te wijzen of iemand bolletjes drugs in zijn maag heeft zitten. Ook worden enkele tientallen extra controleurs op de luchthaven in Willemstad ingezet.

Gepakte drugskoeriers moeten verder hun paspoort inleveren om te voorkomen dat zij later alsnog naar Nederland vliegen. Verder zullen op de luchthaven regelmatig gerichte acties worden gehouden om de pakkans van bolletjesslikkers flink te vergroten.

PvdA-leider Melkert heeft zijn buik inmiddels vol van de vrijgelaten bolletjesslikkers en vindt dat Korthals moet opstappen als hij zijn belofte niet kan waarmaken dat er voortaan niemand meer met een dagvaarding wordt heengezonden.

Volgens Melkert heeft Korthals de afgelopen maanden veel te traag gehandeld en sloeg hij meerdere waarschuwingen van staatssecretaris Bos (Financiën), die Korthals al in juni op de capaciteitsproblemen wees, in de wind. "Erg passief", aldus de sociaal-democraat. "Hij is niet effectief bezig." Volgens Justitie is dat onzin. De brief van Bos sloeg op de grote operatie in september, die uiterst succesvol is gebleken, aldus een zegsman.

"Als vanaf nu niet iedereen wordt vastgezet, dan heeft Korthals echt een groot probleem", aldus Melkert, die zijn collega's De Graaf (D66) en Balkenende (CDA) aan zijn zijde weet. Ook de VVD heeft harde kritiek en eist waterdichte oplossingen van haar eigen minister.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.