De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 18 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Franse BVD: Al-Qaeda al
jaren actief in ons land

   
 

door Pieter Nijdam en Jolande Westdorp PARIJS / DEN HAAG - De Franse anti-terroristeneenheid DST krijgt steeds meer aanwijzingen dat het Al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden al veel eerder actief was in ons land dan tot nu toe werd aangenomen.

Volgens de Fransen heeft een diefstal van enkele tientallen paspoorten uit de Belgische ambassade in Den Haag in mei 1999 een directe relatie met de moordaanslag op commandant Massoud, leider van de Afghaanse noordelijke alliantie, in september vorig jaar.

De DST baseert zich op de recente arrestatie van de Algerijn Abderammane Ameroude (24) en de Frans-Tunesiër Mehrez Azouz (30). Beide mannen, die worden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Massoud, bleken in het bezit te zijn van twee van de uit Den Haag geroofde paspoorten.

Ameroude en Azouz hebben volgens de Franse onderzoeksrechter Bruguière in nauw contact gestaan met de twee nepjournalisten die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op Massoud. De twee nepjournalisten, Belgen van Arabische afkomst, beschikten eveneens over twee paspoorten uit de in Den Haag gestolen partij. De documenten stonden op de valse namen 'Kassim Bocouli' en 'Karim Souzani'.

De Franse DST acht het aannemelijk dat de diefstal van de paspoorten uit de Belgische ambassade in Den Haag en uit het Belgisch consulaat in Straatsburg (najaar 1999) is gepleegd in opdracht van Al-Qaeda of een aan deze terreurorganisatie gerelateerde moslimextremistische beweging. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel is destijds bij de Haagse politie aangifte gedaan. "Voor zover ons bekend zijn de daders nooit getraceerd".

Eerder bleek dat in Rotterdam opgepakte moslimextremisten mogelijk ook beschikken over papieren uit de Haagse paspoortenroof. Twee van hen, Fransman Jerome C. en Algerijn Mohammed B. die enkele dagen na de terreuraanslagen in de VS op hun schuiladres aan de Rotterdamse Kempenaerstraat in de boeien werden geslagen, zijn volgens de Rotterdamse justitie betrokken geweest bij het beramen van een terroristische aanslag op een Amerikaans doel in West-Europa. Het duo moet op het moment van hun arrestatie al ruim een jaar in ons land hebben gebivakkeerd en werd geruime tijd in de gaten gehouden door de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Bovendien werd medio december in Eindhoven een ongeveer 20-jarige Algerijn opgepakt die door justitie in Brussel in verband wordt gebracht met de dodelijke aanslag op Massoud. De man, die valse Franse papieren had, is inmiddels uitgeleverd aan België.

Volgens de Eindhovense advocaat mr. J. Kurvers die de Algerijn bijstond in zijn uitleveringsprocedure, bleek uit het onderzoeksdossier dat de man tevens wordt verdacht van het ronselen van jonge moslims voor Afghaanse trainingskampen. Advocaat-generaal mr. J. de Lentdecker van het Brusselse hof van beroep zei gisteren dat de Nederlandse politie binnenkort via een rechtshulpverzoek wordt verzocht nader onderzoek te verrichten naar mogelijke (ronsel)praktijken door de Algerijn in ons land.

Een andere Al-Qaedalink naar Nederland loopt via de naar Afghanistan of Pakistan uitgeweken Ben Mohammed Sliti. Deze Belgische Tunesiër wordt inmiddels beschouwd als een belangrijke logistieke verbindingsman van het Al-Qaeda-netwerk. Sliti zou de 'Haagse' paspoorten hebben geleverd aan de twee moordenaars van Massoud.

Daarnaast wordt zijn naam in verband gebracht met de door de BVD verijdelde terreuraanslag op het Franse voetbalelftal tijdens Euro 2000 in ons land. Ook die aanslag zou beraamd zijn door Al-Qaeda




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.