De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rabo-ploegarts Leinders
predikt voor minder
wedstrijden en
beter rendement

   
 

JAVEA - De lat wordt andermaal hoger gelegd. Niets minder dan een podiumplaats in de Tour de France. Dat is het grote streven van de Rabobank de komende vier jaar. Na de dubbele winst in de Wereldbeker klauwt de bankiersformatie vanaf dit seizoen naar 's werelds grootste wielerronde. Meedoen in de strijd om het geel is immers de grote ambitie van de Rabobank-directie. Vanmiddag op de ploegenpresentatie op de Floriade zal Hans Smits, voorzitter hoofddirectie, die ultieme wens uitspreken. En natuurlijk heeft Jan Raas zijn ploeg daarop aangepast. Nieuwkomer Levi Leipheimer is de eerste troef voor het hoogste platform.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 7kb)
Ploegarts Leinders ...beter rendement... (Foto: anko stoffels)
Het nobele streven verhoogt de druk op de ranke rennersschouders. Dat beseft ploegarts Geert Leinders als geen ander. De Belg, die een steeds prominentere rol bij de profploeg vervult, deed de afgelopen jaren twee belangrijke onderzoeken naar de wedstrijdbelasting en de sportpsychologie van de wielrenner. Twee zaken die nauw met elkaar verweven zijn. Afgelopen winter zette Leinders deze uitkomsten op een rijtje om deze vanmiddag wereldkundig te maken.

"De bedoeling van het eerste research was om te kijken welk vermoeidheidseffect wedstrijden en trainingen op een renner hebben", geeft hij aan. "Onze vraagstellingen waren hoe snel herstelt iemand van een bepaalde wedstrijd en wat zijn de opties om optimaal te presteren."

De resultaten waren zelfs voor Leinders verwonderlijk. Middels een screening analyseerde hij diverse psychische en lichamelijke factoren wanneer een sportman oververmoeid dreigt te raken. "Daaruit is af te leiden dat het niveau van de wedstrijd ook de duur van het herstel bepaalt. Zowel fysiek als psychisch. Het blijkt dat niet alleen telt hoe vaak je in het 'rood' rijdt, maar dat tevens de beleving belangrijk is. Hoe leef je na een klassieker toe? Hoe gestresst ben je daarvoor? In de praktijk gaan we nu meer rekening houden met het programma voor en na afloop van bijvoorbeeld een klassieker. Ik ben een voorstander om het aantal wedstrijden dan te beperken."

Het onderzoek onderstreepte zijn visie dat de wedstrijdbelasting momenteel te zwaar is. Waar een Rabo-renner vorig seizoen al gemiddeld tien wedstrijden minder reed dan zijn collegae, blijkt nu hun aantal van gemiddeld 95 koersen per jaar zelfs nog ietsje te hoog. "Een vijftal wedstrijddagen minder zou het maximale rendement per wedstrijd vergroten. Vorig seizoen heeft uitgewezen dat de ploegleiding al op de goede weg was. Wij hebben een hogere efficiëntie gezocht door minder koersen te rijden. Tegen het einde van het seizoen hadden wij nog overal een compleet, fris team. Oververmoeidheid is de beste graadmeter voor de motivatie."

Daarnaast viel op dat er extreme verschillen tussen renners zijn. De een kan redelijk veel koersen in een jaar aan, terwijl de ander gebaat is met een beperkt programma. "Zo kan een renner redelijk gestresst zijn in wedstrijden, terwijl de ander de wedstrijden als voorbereiding gebruikt omdat hij thuis niet altijd de discipline heeft om maximaal te trainen. Al met al zullen echter renners die minder wedstrijden hebben gereden een hoger rendement halen."

De medische staf van de Rabank zag ook de nood om meer inzicht in het psychologische mechanisme van de wielersport te krijgen. De sport gaat immers niet alleen om kracht in de kuiten. Juist omdat er in de duursport nauwelijks onderzoek is gedaan, probeerde Leinders met sportpsycholoog Paul Standaert de valkuilen weer te geven. "We hebben de variabelen geïnventariseerd en die samen met de ploegleiding gedurende het afgelopen seizoen uitgewerkt. Het rapport is een ruggensteun voor onze renners." Leinders verduidelijkt dat een renner gedurende zijn carrière door diverse stadia groeit. "Er zijn tal van situaties waarin hij fouten kan maken, die emotionele en psychologische energie kosten. Als sporter moet je juist optimaal omgaan met je energie. Wij geven aan dat er in een mens een fysieke, mentale en emotionele batterij met elkaar in verbinding staan. Om optimaal te kunnen presteren en om mentaal te kunnen volhouden, moeten die batterijen goed in evenwicht zijn met elkaar. Daarbij zijn de mentale en emotionele factoren even belangrijk als de fysieke batterij."

In het rapport schrijven Leinders en Standaert dat het mentaal blijven volhouden een vaardigheid is die je kunt aanleren. Het is daarom belangrijk dat mentale en emotionele training op worden genomen in de weekplanning. "Een renner die goed in zijn vel zit, functioneert optimaal. Wat opviel, is dat veel renners zich tijdens een wedstrijd nerveus afvragen of ze wel optimaal getraind hebben in de voorbereiding. Die knagende onzekerheid vreet energie. Op beslissende momenten kan dit hen zelfs blokkeren. Als je weet dat alles volgens het schema is verlopen en dat je jezelf niets kan verwijten, vind je opmerkelijk genoeg op die momenten extra krachten om het aan te kunnen. Dat is een simpel, maar essentieel voorbeeld."

Aan het zelfvertrouwen van met name Erik Dekker, Michael Boogerd en ook Levi Leipheimer zal het op de vooravond van het seizoen 2002 niet liggen.

Amsterdam is definitief afgevallen als kandidaat voor de WK veldrijden in 2006. De hoofdstad had zich na de sluitingsdatum aangemeld. "We hebben er over gesproken, maar te laat is te laat", aldus Egon van Kessel namens de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie.

De Italiaanse profrenners Dario Andreotti en Marco Magnani zijn gisteren als eersten door procureur Luigi Bocciolini verhoord inzake de dopingrazzia tijdens de afgelopen Giro d'Italia. Liefst negentig verdachten zullen de komende tijd in Florence aan de tand worden gevoeld door de procureur. Ook Jan Ullrich en diens teamarts Lothar Heinrich moeten zich melden. Evenals Marco Pantani.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.