De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax bezweert de onrust
   
 

ALMANCIL - Met een winterzonnetje dat de temperatuur opjut naar de zomerse hoogte van 20 °C komt de delegatie van Ajax tot rust aan de Portugese zuidkust. Op alle niveaus zijn de rijen gesloten na een hectische eerste seizoenshelft. Iedereen kan weer met iedereen door één deur bij de club. Directeur Arie van Eijden maakte eind november definitief schoon schip door zich te ontdoen van Adriaanse & co. en vulde begin december zijn ideale technisch plaatje in met de aanstelling van Ronald Koeman en Ruud Krol. De Amsterdammers hebben het allemaal perfect voor elkaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Op de mountainbike crossen de Ajacieden Richard Knopper (l) en Tim de Cler in Almancil van het hotel naar het trainingsveld.
Wat ook geldt voor de omstandigheden aan de Algarve, waar Ajax zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft. Een prima hotel, dat in Almancil trouwens resort heet. Een uitstekend trainingsveld dat op loopafstand ligt, of liever fietsafstand, gezien het scheuren van de selectie op mountainbikes over de heuveltjes rond het hotel. Verder zijn met Sporting Farense en VfL Wolfsburg twee behoorlijke sparringpartners geregeld en nogmaals: de weergoden zijn de Ajacieden gunstig gestemd.

Kwartiermaker Tonny Bruins Slot kan z'n geluk niet op. Of hij zelf het weer in de hand heeft. De Amsterdammer straalt. Vanzelfsprekend omdat de voormalige rechterhand van Johan Cruyff z'n huiswerk goed heeft gedaan. Ronald Koeman en de spelers komen in een gespreid bed. Maar belangrijker: Tonnie Bruins Slot wordt weer serieus genomen bij Ajax. Natuurlijk had hij een functie en deed hij z'n werk bij de satellietclubs Germinal Beerschot Antwerpen en Haarlem vol overgave, maar Bruins Slot blijft een man voor de top. Met specifieke kwaliteiten. Niet die van hoofdtrainer, maar in een voorwaarden scheppende rol.

De ontslagen Adriaanse hield hem altijd angstvallig uit de buurt van de selectie. Hij zou eens wat kunnen doorspelen naar Cruyff. Dat gebrek aan vertrouwen, aan loyaliteit heeft Bruins Slot altijd geërgerd. Ronald Koeman is veel volwassener. Hij wil gewoon de beste mensen van het huis bij het vlaggenschip van de vereniging. Vandaar viel het betrekken van Bruins Slot bij het eerste elftal te verwachten. En Koeman weet nog uit z'n Ajax- en Barcelona-periode hoe Bruins Slot in elkaar steekt en zal hem op het juiste moment afremmen.

De serene rust bij de winterkampioen is opvallend. Zeker in vergelijking met PSV en in mindere mate met Feyenoord. Hier in de Algarve geen voorzitter die de kloof tussen spelers en trainer moet dichten, die een nieuwe structuur op technisch gebied komt presenteren, die de dialoog aangaat met spelers over hun toekomst en die van de club. Evenmin wordt de spelersgroep geteisterd door zandstormen of wordt ze meegezeuld van het ene slechte trainingsveld naar het andere of wordt ze af en toe opgetrommeld voor een straftraining omdat het 's avonds te laat is geworden. Ronald Koeman en Ruud Krol zijn meer met 'Playstation kids' onderweg. Vandaar dat ze ook allemaal op tijd terug waren na de winterstop. Ook die uit Brazilië: Fronio Walker.

Ajax blijkt in Portugal de onrust voorbij. En dat kan de ploeg wel eens tot een gevaarlijke outsider maker voor de landstitel. Outsider omdat het jonge Ajax door PSV en Feyenoord nogal eenvoudig over het hoofd wordt gezien. Zowel in Rotterdam als Eindhoven wordt over het ophalen van de kampioensschaal gesproken alsof het gaat om het aftellen van de dagen.

Echter, Ajax hield ondanks alle commotie de afgelopen zes maanden de sportieve race met de eveneens regelmatig falende concurrenten PSV en Feyenoord heel goed vol. Ondanks een zwaar programma met inmiddels afgewerkte uitwedstrijden tegen Feyenoord, FC Utrecht, Heerenveen, RKC, Roda JC en FC Twente. Op papier resten nog vier lastige bezoekjes aan Willem II, NAC, PSV en Vitesse. Zaak is het om alle duels in de Amsterdam ArenA te winnen en dan volgt op 5 mei misschien ook wel de bevrijding voor Ajax na vier magere jaren. Trouwens, met Ajax-FC Groningen en Ajax 2-Stormvogels/Telstar is het niet uitgesloten dat de club zich met twee teams bij de laatste vier van de Amstel Cup schaart.

Het zijn bespiegelingen waarmee trainer Ronald Koeman zich niet bezighoudt. Hij bekijkt het van wedstrijd tot wedstrijd en in Almancil zelfs van training tot training.

Na de overlevingstocht in december hoopt Koeman dan de komende maanden met zijn team een serieuze gooi te doen naar de titel, naar een plaats in de Champions League en tegelijkertijd eventuele gebreken te signaleren om die met passende maatregelen komende zomer te herstellen.

Na een intensieve ochtendtraining werkte Ajax gisteravond zijn eerste oefenwedstrijd af. Tegen Sporting Farense (hoogste Portugese divisie) kwam de ploeg van Ronald Koeman tot een 2-0 zege ( treffers Knopper en Wamberto).
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.