De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Arcadis strijdt om de
gunst Amerikaanse belegger

   
 

ARNHEM - Arcadis wil zijn notering aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq nieuw leven inblazen. Bestuursvoorzitter Harrie Noy denkt dat dat één van de middelen is om de beurskoers naar een hoger niveau te tillen. Broodnodig om ooit nog eens een overname met aandelen te kunnen betalen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 21kb)
HARRIE NOY
Sinds Arcadis zes jaar geleden notering kreeg aan het Damrak, is de handel in New York stilgevallen. Het bedrijf ziet in de VS echter de grootste groeikansen. Het is de belangrijkste reden om de gunst van Amerikaanse beleggers te vragen. Begonnen is twee jaar geleden met een Amerikaan in de raad van bestuur te benoemen.

Als er meer Arcadis-aandelen in handen van Amerikaanse beleggers vallen, zal de handel op de Nasdaq toenemen en, zo hoopt Noy, zal ook de waarde van het aandeel stijgen. Nu zit 5 tot 10% van het aandelenbezit in de VS, terwijl er ruwweg 35% van de omzet wordt behaald. Bij grotere beleggers groeit volgens hem langzaamaan de belangstelling. Dat bleek de afgelopen weken tijdens presentaties in Boston en Frankfurt.

Wel zijn die grote instituten verbaasd over de lage koerswinstverhouding van het Arnhemse bedrijf. Die ligt op ongeveer acht. Amerikaanse branchegenoten kennen op de beurs een gemiddelde verhouding van meestal minstens 12. Dat is toch mooi 50% hoger. En dan heeft het Arcadis-aandeel het in 2001 niet eens zo slecht gedaan. Het aandeel steeg van €8,40 tot €9,35: een koerssprong van 9,35%; tel daarbij het dividend en het rendement komt op 14%. Ter vergelijking: de AEX-index verloor in dezelfde periode 20,5%.

Inmiddels wisselen de Arcadis-stukken voor €9,70 van eigenaar. Noy heeft het afgelopen jaar al geprobeerd een grote Amerikaanse vis aan de haak te slaan. Maar die poging ketste af. Noy gaat er niet over zitten treuren. "Je kunt niet verwachten dat je de eerste keer raak schiet. Maar dit jaar moet het schot toch echt in de roos uitkomen." Noy zoekt naar overnamekandidaten die Arcadis een bredere basis in de infrastructuur-activiteiten verschaffen. Juist in de Verenigde Staten verwacht hij op dat vlak extra overheidsinvesteringen om uit de economische dip te komen. Haast heeft Noy niet met het financieren van een overname door uitgifte van nieuwe aandelen. "Tot een bedrag van €50 tot €100 miljoen kunnen we een overname in contanten financieren."

Maar met alleen een offensief op de Amerikaanse markt is Noy er niet. Ook op het Beursplein moet de positie beter. De zichtbaarheid van Arcadis als beursfonds moet worden vergroot door het bedrijf op te laten nemen in de NextPrime van Euronext, een soort keurmerk voor smallcaps. Uiteindelijk zou Noy met Arcadis wel naar de midkap willen, zoals collega Fugro later dit jaar. "Maar zij hebben zich er wel tien jaar voor ingespannen. Wij nu beginnen pas", zegt Noy.

Om daar te komen gaat de hoogste prioriteit uit naar het verbeteren van de resultaten van het ingenieursbureau. Noy: "We concentreren ons eerst op synergie en margeverbetering van de bestaande activiteiten."

De winstgroei van Arcadis was de afgelopen jaren gewoonweg te laag. Weliswaar groeide het ingenieursbureau internationaal erg sterk, maar de autonome groei was met slechts 3% te klein.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.