De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Herstel it-markt na zomer
   
 

AMSTERDAM - Grote ondernemingen gaan dit jaar vooral investeren in technologie die kan bijdragen tot een grotere veiligheid in een onderneming, software voor het beheer van netwerken alsmede computerprogramma's om de klant beter te begrijpen. Dit zegt Sanjay Kumar, de topman van Computer Associates (CA), het softwareconcern dat vorig jaar de grootste koersstijging liet zien op Wall Street.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Sanjay Kumar
Het bedrijfsleven is weliswaar terughoudend met het starten van nieuwe projecten, maar gelooft onverminderd in de noodzaak verder te investeren in informatietechnologie (it). "Want dat is een van de weinige manieren om nog substantiële productiviteitsverbeteringen te bereiken," aldus Kumar. "In de financiële wereld bijvoorbeeld bestaan grote verschillen in de aanpak van de informatisering." Sommige banken kunnen nog aanzienlijk efficiënter gaan werken. Kumar, een Tamil van begin 40 die een bliksemcarrière bij CA maakte, verwacht voor de tweede helft van dit jaar een opleving in de it-markt. "Hopelijk gebeurt dit al in het derde kwartaal." In Europa is de markt momenteel beter dan in Amerika, mede een reden waarom Kumar dit jaar vaker in de "oude wereld" komt. Kumar heeft zoveel energie dat hij zelfs na een marathonvergadering graag in zijn eigen helicopter naar de volgende klant gaat. Het herstel zal volgens Kumar in de VS beginnen. Japan blijft daarentegen in mineur. De grootste uitgaven op it-gebied worden gedaan in de financiële dienstverlening, detailhandel en consumentengoederen.

Zwakke sectoren zijn de telecommunicatie- en auto-industrie.

Overigens heeft CA sinds Kumar's aantreden afscheid genomen van een verleden waarin de softwaregigant een keiharde reputatie had. CA nam eind jaren '90 in hoog tempo bedrijven over. Niet alle klanten waren blij met de manier waarop CA eerder aangegane contractuele verplichtingen uitlegde. Voorheen zaten klanten vaak 5 tot 7 jaar lang vast aan licenties op software. Onlangs is de licentiepolitiek drastisch versoepeld. Desgewenst wordt een licentie voor een maand verleend. "De flexibiliteit is veel groter geworden," zegt Kumar die gisteren enkele tientallen grote klanten in het hoofdstedelijke Amstel hotel bijpraatte over het nieuwe licentiebeleid. Hij gaf daarbij onomwonden toe dat in het verleden fouten zijn gemaakt. Het licentiesysteem leidde er toe dat verkopers hun klanten vaak buitensporig lange contracten in de maag splitsten. Kumar sprak zelfs van wangedrag. Klanten kregen later vaak spijt van de lange contracten die waren afgesloten. Dan betoonde CA zich weinig flexibel, terwijl het in de it-wereld bijna onmogelijk is langer dan drie jaar vooruit te kijken. Het kwam regelmatig voor dat klanten moesten blijven betalen voor software die ze niet of nauwelijks meer gebruikten. Thans laat CA klanten betalen naar het gebruik, het aantal transacties of de hoeveelheid pc's waarop de software staat geïnstalleerd. "Dit heeft de concurrentiepositie van CA verbeterd," aldus Kumar. "Het systeem is nu zo ingericht dat de verkopers niet meer in de fout kunnen gaan," zo besloot hij. Anders dan zijn voorganger, de bikkelharde Chinees Charles Wang, prefereert Kumar autonome groei boven een geforceerd expansiebeleid. Hij gaat meer uit van eigen kracht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.