De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Huisartsen dreigen geen
avonddiensten te draaien

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) draaien deze zomer mogelijk geen avond-, nacht- en weekenddiensten meer. Aanleiding is de volgens de huisartsen te lage vergoeding die de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor deze diensten willen betalen. Minister Borst (Volksgezondheid) tikte beide kemphanen gisteren op de vingers en wees erop dat de patiënt niet de dupe van het conflict mag worden.

De huisartsen vinden dat zij al jaren onderbetaald worden voor de zorg die tijdens avonden, nachten en weekenden wordt geboden. Een huisarts zou volgens LHV tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW) €45 per uur moeten verdienen. Per arts zou dit neerkomen op een verhoging van €9.076 per jaar. Nu verdienen zij op jaarbasis slechts €4.538.

Maar de verzekeraars, die de vergoedingen van de huisartsen betalen, wilden daar tijdens het overleg tussen LHV, ZN en minister Borst niet aan. De zorgverzekeraars deden in de persoon van de voorzitter van ZN, Hans Wiegel, een bod van totaal €9.076 per jaar. Een verschil dus van ruim vierduizend euro ten opzichte van de eis van de LHV. Eind vorig jaar deed ZN hetzelfde bod. Ook toen vonden de huisartsen de vergoeding te mager.

Daarnaast willen de verzekeraars deze verhoging alleen aan díe huisartsen toekennen, die vanuit een zogeheten dienstenstructuur opereren. Daarin werken huisartsen samen, zodat de werklast buiten de kantooruren minder wordt. Huisartsen die niet vanuit zo'n dienstenstructuur werken, komen niet in aanmerking voor het bod van de verzekeraars.

"Onacceptabel'', zo bestempelde een woordvoerder van LHV het bod van de zorgverzekeraars. "Ten eerste is het bod te laag. Bovendien zijn er regio's in Nederland waar huisartsen eenvoudigweg niet vanuit een dienstenstructuur kunnen werken. Zij maken dan wel de uren maar krijgen daar geen extra geld voor. Dat kan gewoon niet.''

De leden van LHV besloten eind december dan ook tijdens de onderhandelingen met de verschillende zorgverzekeraars vast te houden aan de verhoging van €9.076. Op 21 maart komen de huisartsen weer bij elkaar voor een ledenvergadering. Als dan blijkt dat de artsen niet de gewenste vergoeding hebben gekregen, schorten ze per 1 juli de ANW-diensten op. Dat zou betekenen dat patiënten 's avonds, 's nachts en in het weekend niet meer op de zorg van hun huisarts kunnen rekenen.

Minister Borst vindt dat verzekeraars en artsen er zelf uit moeten komen. Wel gaf zij aan het voorstel van ZN redelijk te vinden. Daarnaast benadrukte Borst tijdens het vruchteloze overleg dat de patiënt niet de dupe van het conflict mag worden. Zij zei dit nadat bekend was geworden dat in de regio's Utrecht en Zwolle patiënten met "zachte hand'' werden gedwongen zich via een ander ziekenfonds te gaan verzekeren.

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) ontving de afgelopen maanden tientallen klachten van ziekenfondspatiënten. Zij kregen het verzoek een ander ziekenfonds te kiezen, of een andere huisarts. Sommige patiënten moesten voortaan de rekening zelf voorschieten. Hun huisarts wilde zo het aantal ziekenfondsen waarmee zij een contract moeten afsluiten verminderen en zo de administratieve rompslomp beperken.

Borst verzekerde patiënten dat zij niet extra hoeven te betalen en niet van ziekenfonds hoeven te veranderen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.