De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Overwinning voor
hervormers Iran

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Hossein Lokhmanian (Foto: EPA)
TEHERAN - Na een stakingsactie van het Iraanse parlement heeft de gearresteerde parlementariër Hossein Lokhmanian gisteren gratie gekregen van de hoogste geestelijke leider van het land, ayatollah Ali Khamenei. De vrijlating van Lokhmanian is een overwinning van het grotendeels hervormingsgezinde parlement op de conservatieve rechterlijke macht in het land.

Lokhmanian was tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld nadat hij zich in een toespraak tot het parlement kritisch had uitgelaten over de rechterlijke macht. Het merendeel van de parlementariërs, met voorzitter Mehdi Karroubi voorop, die gisteren weigerde het parlement voor te zitten, vindt dat niemand voor toespraken in het parlement vervolgd kan worden vanwege de parlementaire onschendbaarheid. Uit protest liepen daarom gisteren ruim 200 van de 290 parlementariërs uit de niet eens meer door Karroubi geopende vergadering. Dat is een mening die lijnrecht staat tegenover de mening van de machtige Raad van Wachters, die vindt dat dit principe niet past in een islamitische staat. Beide kampen kwamen daardoor feller dan ooit tegenover elkaar te staan. Met het pardon voor Lokhmanian is de kou nu enigszins uit de lucht.

Waarnemers wijzen er echter op dat de problemen niet zijn verdwenen. Lokhmanian heeft gratie gekregen, maar geen vrijspraak. Tegen twee andere parlementariërs lopen ook nog arrestatiebevelen. Tientallen anderen kunnen een aanklacht verwachten. Ook de persvrijheid is in strijd met de wil van het parlement door de conservatieve rechters aan banden gelegd.

De gratie voor Lokhmanian wordt desondanks uitgelegd als een overwinning voor de hervormers. De druk op de kampioen van de gematigde krachten in het land, president Mohammed Khatami, om nu forser stelling te nemen tegen de conservatieven, is daardoor toegenomen. Khatami wordt verweten te voorzichtig te zijn. De krachtige stellingname van de voorzitter van het parlement en diens succes daarmee zou de president tot voorbeeld moeten dienen, zo menen veel van zijn aanhangers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.