De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Palestijnse politie zet
radicaal kopstuk vast

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Palestijnse politie heeft gisteravond Ahmed Saadat, de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gearresteerd. De PFLP is verantwoordelijk voor de moord op de Israëlische minister Rehavam Zeevi in oktober vorig jaar. De moord op de minister in een hotel in Jeruzalem was het antwoord van de PFLP op de liquidatie van hun leider Aboe Ali Moestafa, die in zijn kantoor door een Israëlische raket werd geraakt. De aanhouding van Saadat heeft voor grote onrust onder de Palestijnse bevolking gezorgd.

Na het bekend worden van het nieuws kwam het tot demonstraties in Ramallah en Nabloes. Volgens een woordvoerder van de PFLP in Bethlehem is dit "de prijs die het Palestijnse volk betaalt voor de bewegingsvrijheid van de Palestijnse leider Jasser Arafat".

De Israëlische premier Ariel Sjaron had verklaard dat Arafat zou blijven vastzitten in Ramallah zolang hij de verantwoordelijken voor de moord op Zeevi niet had opgepakt. Saadat heeft weliswaar niet zelf de trekker overgehaald, maar aangenomen wordt dat hij wel het groene licht heeft gegeven voor de aanslag op de minister. Israël had daarom ook om zijn arrestatie verzocht.

Aangenomen kan worden dat de Palestijnen in ruil voor de arrestatie van deze 'grote vis' rekenen op een verzachting van de sancties tegen Arafat. De moord op een bejaarde invalide Israëliër, die met een kogel in het hoofd werd aangetroffen nabij Bethlehem, vraagt echter weer om een Israëlische vergelding. De 71-jarige man, die ook een Amerikaans paspoort had, zou goede betrekkingen hebben gehad met Palestijnse families, maar werd door radicale Palestijnse paramilitair uit de auto van de familie gesleurd en later dood aangetroffen. Palestijnse agenten zouden niets hebben gedaan om de kidnapping te voorkomen.

Gisteravond werd ook een Israëlische vrouw doodgeschoten vanuit een passerende auto nabij de nederzetting Givat Zeev. Een andere vrouw raakte gewond. Nog onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de doden. Duidelijk is wel dat het rommelt binnen de Palestijnse gebieden waar een richtingenstrijd aan de gang is tussen de groepen die zich houden aan een soort bestand met Israël en degenen die zich daar niets meer aan gelegen laten liggen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.