De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Britse moordzaak gerechtelijke blunder van formaat
Ten onrechte 27 jaar in cel

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Stephen Downing (Foto: AP)
LONDEN - De nu 45-jarige Stephen Downing heeft 27 jaar ten onrechte doorgebracht in een Britse gevangeniscel. Dat bepaalden drie rechters van de Old Bailey in Londen gisteravond, in een beroepszaak tegen het 28 jaar geleden uitgesproken vonnis. Downings zaak is daarmee één van de grootste en ernstigste gerechtelijke dwalingen in het moderne Britse rechtssysteem. Hij zat een levenslange straf uit voor de brute moord op typiste Wendy Sewell, die in zijn dorp Bakewell in 1973 op de plaatselijke begraafplaats gruwelijk om het leven werd gebracht.

Downing, die toen zeventien jaar was, trof haar zwaargewond aan. Hij alarmeerde als eerste de politie en artsen, maar de hulp kwam tevergeefs. Zij stierf twee dagen later.

De politie was er meteen van overtuigd dat Downing de dader was. Hij was daar als grafgraver aangesteld. Zijn intellectuele vermogens werden geschat op het niveau van een elfjarige.

Vermoeid

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Wendy Sewell (Foto: AP)
Uit oude rechtbank- en politieverslagen blijkt dat Downing negen uur achter elkaar werd verhoord. Hij was niet op zijn rechten gewezen en er was ondanks zijn verminderde vermogens geen advocaat aanwezig. Ook zijn vader mocht hem niet bezoeken. Door vermoeidheid overmand bekende hij uiteindelijk de moord om te kunnen slapen.

Tijdens de rechtbankzaak ontkende hij in alle toonaarden schuldig te zijn. De toenmalige rechter liet zich echter overtuigen door bloedvlekken in zijn kleren, die hij naar nu blijkt had opgelopen bij zijn hulp om de typiste te redden. Gedurende zijn levenslange celstraf heeft Downing altijd volgehouden onschuldig te zijn. Het leidde ertoe dat hij daardoor zelfs tien jaar langer vastzat. Had hij wel schuld bekend, dan was hij in 1990 op vrije voeten gekomen.

Vijf jaar geleden trok de toenmalige hoofdredacteur van de regionale krant Matlock Mercury, Don Hale, zich het lot van Downing aan. Hij startte met familieleden en vrienden een nieuw onderzoek. Ook eiste hij dat de politie de omstreden zaak zou heropenen. Pas nadat het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg de Britse regering aanspoorde de zaak te heropenen, kwam er enig schot in het onderzoek.

Hoewel de rechters gisteren de oude rechtszaak "onbetrouwbaar" noemden, gingen zij niet zover hem onschuldig te noemen. Downing, die vorig jaar onder grote publicitaire druk op borgtocht was vrijgelaten, zal nu een zaak tegen de Britse staat aanspannen en een schadevergoeding eisen. Hij kan naar verwachting twee miljoen pond (ruim 3,2 miljoen euro) ontvangen. Hij woont bij zijn ouders in en werkt inmiddels in een restaurantkeuken als hulp. "Ik ben zo opgelucht en blij dat de zaak voorbij is. Ik wil nu een normaal leven leiden", aldus Downing.

Don Hale was teleurgesteld dat de rechters Downing niet helemaal vrij hadden gesproken. Maar de vreugde bij de ouders was er niet minder om. "Ik geloofde van meet af aan in zijn onschuld. Ik ben overgelukkig. Het betekent zo veel voor mij. Wij zijn opnieuw een familie. Wij zullen deze uitspraak vieren. Dit is het einde", aldus de breedlachende 68-jarige Juanita Downing. De echte dader loopt nog rond. De politie van Derbyshire zei in een reactie dat procedurefouten, zoals in de zaak Downing, nu niet meer kunnen voorkomen. Of het onderzoek wordt hervat, is onzeker.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.