De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  VVD valt Korthals af
over drugskoeriers

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De VVD heeft felle kritiek op de manier waarop haar partijgenoot minister Korthals (Justitie) het heenzenden van de bolletjesslikkers op Schiphol wil aanpakken. Volgens de liberaal Niederer gaat Korthals "niet tot het gaatje'' en vertoont hij "een veel te laag ambitieniveau''.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Korthals (Foto: ANP)
Met deze ongewoon harde kritiek op de 'eigen' bewindsman sluit de VVD zich aan bij de andere fracties in de Kamer die Korthals zwaar onder vuur hebben genomen.

Het (spoed)debat dat de Kamer met de minister wil hebben, wordt echter waarschijnlijk pas volgende week gehouden omdat nog niet alle informatie door Korthals is aangeleverd. Hij wil het lang verwachte plan van aanpak bijvoorbeeld eerst vrijdag in de ministerraad bespreken.

De VVD-fractie neemt het Korthals kwalijk dat hij niet uitsluit dat er in uitzonderlijke gevallen nog steeds Nederlandse verdachten met een dagvaarding zullen worden heengezonden. Dit ondanks het plan van Korthals om op Schiphol extra celruimte te bouwen en twee verdachten in een cel te plaatsen. Het gaat dan volgens de bewindsman "zo veel mogelijk'' om Nederlandse verdachten die op de smokkel van een geringe hoeveelheid drugs zijn betrapt.

Garantie

De VVD wil van Korthals de "spijkerharde garantie'' dat er geen enkele verdachte drugskoerier met alleen een dagvaarding wordt heengezonden. Het plaatsen van twee verdachten in een cel is voor de VVD geen enkel probleem, ook niet als dat voor een periode van drie tot zes maanden zou moeten. Is er een tekort aan bewakers, dan moeten er zo veel particuliere beveiligingsbedrijven worden ingehuurd als nodig is, vindt de VVD.

Mocht er op Schiphol, wanneer in alle cellen twee verdachten zitten, toch een tekort aan cellen ontstaan, dan mogen verdachten absoluut niet met alleen een dagvaarding worden heengezonden, waarschuwt Niederer.

Buitenlandse of Antilliaanse bolletjesslikkers moeten wat de VVD betreft per se in de cel worden gehouden. Nederlandse drugskoeriers moeten onder toezicht van justitie of politie blijven. Dat kan door hen van een enkelband te voorzien en via elektronische detentie op afstand te volgen. Een andere mogelijkheid is Nederlandse verdachten een meldingsplicht op te leggen, zodat zij zich drie keer per dag bij de politie of de reclassering in hun woon- of verblijfplaats moeten melden.

Ook wil de VVD 'nachtdetentie' invoeren, waarbij verdachten overdags met werk of studie bezig kunnen zijn, maar 's avonds de cel ingaan. De betreffende cel kan dan een 'deelcel' worden, die overdag wordt bezet door een verdachte die omdat zijn straf er bijna op zit 's avonds naar huis mag.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.