De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Parkeerders zien
niets in chipknip

   
 

door Eric de Brouwer ROTTERDAM - Parkeerdiensten in Rotterdam, Nijmegen en Purmerend, waar sinds 1 januari bij alle parkeerautomaten alleen nog elektronisch kan worden betaald, zijn stomverbaasd over de stormloop op relatief dure prepaidchipkaarten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Parkeerdiensten in Rotterdam, Nijmegen en Purmerend zijn stomverbaasd over de stormloop op relatief dure prepaidchipkaarten, terwijl betalen ook met de chipper kan. (Foto: KPN Research)
Er komt een onderzoek om na te gaan waarom veel parkeerders niet, zoals eigenlijk vooraf door de steden was verwacht, hun eigen gratis bankpas met chipknip of chipper gebruiken om bij de parkeerautomaten te betalen.

Volgens S. Beringer van de dienst Stadstoezicht Rotterdam leert de dagelijkse praktijk dat onder parkeerders het idee leeft dat ze per se een prepaidchipkaart nodig hebben om te kunnen betalen voor het parkeren terwijl dat ook gewoon met de gratis chipknip of chipper kan.

P. de Jager van de Nijmeegse dienst Parkeertoezicht heeft het idee dat parkeerders misschien bang zijn om op straat tijdens het chippen van hun bankpas te word beroofd. "Daarnaast vinden parkeerders de prepaidkaarten ook wel handig, omdat ze hun portemonnee met bankpas thuis kunnen laten wanneer ze bijvoorbeeld naar de sportschool gaan."

Woordvoerder F. Beijert van de gemeente Purmerend vult aan: "Wij hebben het idee dat veel mensen op dit moment nog niet het volste vertrouwen in het gebruik van de chipknip of chipper op hun eigen bankpas hebben."

In Rotterdam en Nijmegen waren de prepaidkaarten, die bedoeld zijn voor onder meer toeristen die geen chipper of chipknip hebben, binnen de kortste keren uitverkocht. Rotterdam bracht al 10.000 exemplaren van €20 aan de man en heeft 20.000 nieuwe prepaidkaarten bij de banken besteld. Ook Nijmegen zag de voorraad kaarten in de eerste weken van dit jaar als sneeuw voor de zon verdwijnen en in de gemeente Purmerend zijn al 3500 van in totaal 3800 kaarten weg.

"Wij zijn verbaasd omdat mensen die de prepaidkaarten gebruiken relatief duurder uit zijn dan wanneer ze hun chipknip of chipper gebruiken", zegt S. Beringer. "Van de prepaidkaarten van €20 die in Rotterdam worden verkocht, kunnen consumenten maar voor €17,50 bestedingen doen. De overige €2,50 brengen banken in rekening voor de productie van de kaarten, die bovendien slechts eenmaal te gebruiken zijn. De chipknip en de chipper daarentegen zijn zonder extra kosten op te laden."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.