De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verdachte hamburgers terug
   
 

AMSTERDAM - Bij 155 van de 211 filialen van McDonald's Nederland zijn afgelopen maandag tienduizenden hamburgers terughaald die afkomstig zijn van een verdachte partij rundvlees uit de Duitse deelstaat Beieren.

De filialen zijn gisteren opnieuw bevoorraad met ander rundvlees. Dat heeft een woordvoerder van McDonald's gisteren bevestigd. Volgens McDonald's Nederland lagen de hamburgers al wel in de restaurants, maar "naar verwachting" zijn ze niet geconsumeerd. Het bedrijf krijgt per dag in Nederland een half miljoen klanten over de vloer.

"Reden is dat wij afgelopen maandag door onze Duitse rundvleesleverancier werden geïnformeerd dat een aantal bse-testen van de Beierse keuringsinstantie nader worden onderzocht door de Duitse overheid", aldus McDonald's-woordvoerder Patrick van Gils. "Wat er precies met de testen aan de hand is, weten wij ook niet. Maar uit voorzorg hebben meteen al onze hamburgers teruggehaald". De Amerikaanse fastfoodgigant benadrukt dat het hier puur om een preventieve maatregel gaat. "Al onze hamburgers bestaan uit honderd procent spiervlees. In dat deel van het rund is nog nooit bse aangetroffen, hoewel we al ons rundvlees wel altijd op bse laten testen."

Volgens Van Gils onderwerpt McDonald's haar fastfoodproducten aan een zeer strenge controle. "We gaan daarin verder dan wat de overheid ons voorschrijft. Zo worden de producten getest in het distributiecentrum en ook later als ze in de restaurants terecht komen."

Het Nederlandse ministerie van Landbouw laat weten niet door onze oosterburen te zijn geïnformeerd over eventuele fouten in of problemen met de bse-testen in Duitsland.

De zuidelijke deelstaat Beieren voorziet in 30 procent van de Duitse rundvleesbehoefte. Eind 2000 werden daar de eerste gekke koeien aangetroffen. Dat leidde tot grote onrust bij de Duitse consumenten, omdat hun altijd was voorgehouden dat in Duitsland geen bse rondwaarde. De rundvleesconsumptie in het land daalde zelfs even met meer dan de helft. Sinds 1 januari 2001 worden in de hele Europese Unie alle runderen ouder dan dertig maanden die ter slacht worden aangeboden, verplicht getest op bse. In Nederland ontdekte onderzoeksinstituut ID-Lelystad vorig jaar twintig bse-gevallen. Het totaal kwam daarmee uit op 27.

In Duitsland ligt de verantwoordelijkheid voor de bse-testen bij de deelstaten zelf. Wel ziet het Nationaal Referentielab toe op de laboratoria die de testen in de deelstaten uitvoeren.

Mensen die vlees eten van een met bse-besmette koe, en dan gaat het vooral om de weke delen zoals hersenen, kunnen de (nieuwe variant) op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob krijgen. Deze hersenziekte, die gelijkenis vertoont met de ziekte van Alzheimer, leidt vaak binnen twee jaar tot de dood.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.