De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Te weinig agenten
voor huwelijksfeest

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Amsterdam heeft niet genoeg agenten om het huwelijksfeest van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta optimaal te beveiligen. De ruim vijfduizend politiemensen van het hoofdstedelijke korps blijken niet voldoende om de stad op 2-2-2002 van het benodigde aantal agenten te voorzien.

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper van het korps Amsterdam-Amstelland heeft daarom andere korpsen in ons land opgeroepen om assistentie te verlenen. Zo zullen in ieder geval politiemensen uit Zaanstreek/Waterland en de regio's 't Gooi en Flevoland worden opgeroepen.

In totaal worden enige honderden extra agenten van 'buiten' gerekruteerd om van Amsterdam die dag een ware vesting te maken. De veiligheidsmacht is nodig ter bescherming van het bruidspaar en de vele honderden koninklijke en hooggeplaatste gasten. Daarnaast moeten zij de orde handhaven onder de circa 200.000 andere belangstellenden die worden verwacht.

Dit alles wordt morgenochtend tijdens een persconferentie door burgemeester Job Cohen, hoofdcommissaris Kuiper en hoofdofficier van justitie mr. Leo de Wit bekend gemaakt.

De politiemacht die uiteindelijk wordt opgeroepen, wordt de grootste die ooit tijdens een eendaags evenement in Nederland is ingezet.

Verlofstop

Amsterdam heeft zo'n 5500 politiemensen in dienst, waarvan er tijdens het huwelijk ruim 4000 op straat werkzaam zullen zijn. Er geldt een verlofstop voor alle agenten en slechts in uiterste noodgevallen konden politiemensen vrij nemen.

Nu blijkt echter dat dit ware politieleger nog niet voldoende is en moet de hulp van andere korpsen worden ingeroepen.

Het normale leven draait in Amsterdam die bewuste zaterdag namelijk ook gewoon door. Winkels zullen open zijn en het verkeer moet gereguleerd worden. De inzet van de vele honderden agenten die nodig zijn om het huwelijksfeest in goede banen te leiden, mag niet ten koste gaan van de veiligheid en openbare orde in de gehele stad. De noodhulp blijft dan ook in heel Amsterdam gewaarborgd.

Behalve de talloze politiemensen zal op de route die het echtpaar aflegt om de paar meter een lid van de marechaussee staan. Honderden van hen vormen namelijk de erewacht voor Willem-Alexander en Máxima. Zij hebben echter ook aanhoudingsbevoegdheid. Daarnaast zullen in de stad alle specialisten aanwezig zijn die maar beschikbaar zijn op het gebied van openbare orde en veiligheid in ons land.

Het gebied rondom de Dam en Damrak zal volledig worden afgezet door de politie. Bewoners die wonen langs de route van de gouden koets, kunnen enkele dagen hun auto niet in de buurt parkeren. De koets zal rijden van de Dam, over de Nieuwezijds Voorburgwal, langs het Spui, Singelgracht, Muntplein en het Rokin weer naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Daar verschijnt het bruidspaar op het balkon om zich aan het publiek te tonen.

Alle straten en objecten zullen van te voren door de politie uitgebreid worden gescreend en in het gebied zullen vanaf half januari bijvoorbeeld alle fietsen en andere hinderlijke obstakels worden verwijderd. De omgeving van het Amstel Hotel, waar de meeste koninklijke en hooggeplaatste gasten verblijven, wordt vanaf 30 januari hermetisch afgesloten voor het gewone publiek.

Rondom de locatie van het huwelijk komt een veiligheidsring, een door hekken afgezet en gebomcheckt gebied met veiligheidsmensen. Het op straat verkopen van alcohol zal tijdens het huwelijk streng verboden zijn. De route van de koets zal voornamelijk vol staan met mediavertegenwoordigers en veiligheidsmensen, waardoor bezoekers niet gemakkelijk een goed beeld zullen kunnen krijgen. Eventuele amokmakers zullen door politie en justitie hard worden aangepakt en door middel van snelrecht worden berecht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.