De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vaessen: motor achter Vitesse
   
 

CARVOEIRO - Midden in het gesprek zegt hij plotseling: "Als ik tien jaar jonger was geweest, dan was het niet in me opgekomen om voorzitter bij Vitesse te worden, omdat je bijna altijd beschadigd wordt. Het gaat hier om een hele moeilijke klus. Mensen uit het bedrijfsleven proberen zoiets altijd te vermijden, maar op 61-jarige leeftijd zie ik dit toch als één van mijn laatste grote klussen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Jos Vaessen verliest Vitesse geen moment uit het oog. "Geef ons nog tweeënhalf jaar om de zaak gezond te krijgen. Geef ons de tijd en het gaat lukken." (Foto: © Jasper Ruhe/Pix Online)
CBR-directeur Jos Vaessen, Limburger van origine, straalt stijl en rust uit. Achter alles wat hij tijdens de trainingsstage in Portugal zegt zit een betekenis. "Ik heb in het selecte sportwereldje natuurlijk al veel meegemaakt. Als sportsecretaris van de KNMV, de leidende organisatie in de motorsport, vertoefde ik al dagelijks in Arnhem. Later als voorzitter van de wereldmotorbond FIM, werkte ik samen met Bernie Ecclestone en sloot de grote tv-contracten af. Weet je trouwens wat het grote verschil met het voetbal is? In de motorsport geven ze de gulden pas uit als het verdiend is. Bij het voetbal is het juist andersom. Je mag zelf invullen wat beter is."

Jos Vaessen is nu bijna twee jaar voorzitter van Vitesse en opvolger van de noodgedwongen vertrokken Karel Aalbers. Het was Nuon-directeur Tob Swelheim die hem in mei 2000 vroeg om de eerste man bij Vitesse te worden. Een knoop die werd doorgehakt nadat, na het verstrekken van een nieuwe lening van 36 miljoen gulden, de schuld bij Vitesse snel tot boven de 70 miljoen gulden was opgelopen. Met als gevolg, dat de Raad van Commissarissen van Nuon het vertrouwen in Karel Aalbers opzegde.

De gewezen preses zag vervolgens zijn droomwereld instorten en Vitesse zat tot over de oren in de problemen. De Arnhemse club kreeg weliswaar opnieuw een lening van Nuon, omdat de club anders failliet dreigde te gaan, en daarvoor in de plaats gaf Vitesse aan de huisfinancier de spelers in onderpand. Zo was Nuon gegarandeerd van een percentage van de winst bij spelerstransfers naar andere clubs.

Jos Vaessen nu: "Als nieuwe voorzitter zag ik het probleem op me afkomen. Meteen zijn we op alle afdelingen gaan bezuinigen. Er werken nu zeker vijftien mensen minder bij Vitesse dan twee jaar geleden. Ook in andere opzichten hebben we bezuinigd en daar zijn we nog altijd niet klaar mee. Dure contracten worden niet meer verlengd en hopen we zo terug te gaan naar een begroting van zo'n 35 miljoen gulden, waarin de inkomsten en uitgaven beter op elkaar zijn afgestemd."

"Inmiddels hebben de Vitesse-bestuurders Cor Guyt, Herman Veenendaal en Jan Snellenburg voor 5 miljoen de Nuon-lening van 76 miljoen gulden afgekocht, waarbij Nuon wel het deel van de afdracht bij verkoop van de spelers behoudt", gaat Jos Vaessen verder. "Ook een vriendenclub heeft ons financieel bijgesprongen, toch hebben we nog minstens tweeënhalf jaar nodig om de zaak gezond te krijgen. Geef ons de tijd en het gaat lukken. Inmiddels is Vitesse een hechte club geworden."

Daarna komt hij met enkele concrete voorbeelden, hoe het probleem recentelijk is aangepakt. "We hebben Edwin Zoetebier voor vier miljoen gulden aan Feijenoord verkocht en voor niets Jimmy van Fessem teruggehaald. Ook voor Ronald Koeman, die op imponerende wijze zijn rug altijd recht heeft gehouden, hebben we een best bedrag bedongen. Arie van Eyden van Ajax is waarschijnlijk ziek van me geworden, maar we hadden dat geld hard nodig om te overleven."

Dan de toekomst. Jos Vaessen tot slot: "We hebben Edward Sturing aangesteld als hoofdcoach, maar op eigen verzoek wordt hij na dit seizoen hoofd opleidingen. Volgens Sturing zit daar de winst. We hebben een fantastische jeugdopleiding, waar Karel Aalbers de basis voor heeft gelegd. Daar moeten we het nu van hebben. Daar moeten we uit putten. Dat wordt onze toekomst. Intussen kan ons huidige elftal met de beste vijf van Nederland mee. In tegenstelling tot andere berichten is spelers verkopen geen noodzaak meer. Als we er straks nog in slagen alle loges te verkopen en een nieuwe shirtsponsor aan te trekken, dan kan het wel eens heel snel goed komen met Vitesse."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.