De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bobsleeër Glas in opspraak
   
 

AMSTERDAM - Bobsleeër Arend Glas heeft met zijn verleden sportkoepel NOC*NSF en de BSBN (Bob en Slee Bond Nederland) kort voor de Olympische Spelen in grote verlegenheid gebracht. De sportkoepel is op de hoogte gesteld van (vroegere) banden tussen de sporter en de inmiddels verboden partij CP '86. De extreem-rechtse partij werd in 1998 verboden, nadat het bestuur drie jaar daarvoor was veroordeeld wegens het bevorderen van rassenhaat en discriminatie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x338, 28kb)
Bobsleeër Arend Glas en Timothy Beck. (Foto: WFA SOENAR CHAMID)
Glas was volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka in 1993 lid van CP '86, net op het moment dat de rechtsextremistische jongerenorganisaties Nationaal Jeugd Front en Jongeren Front Nederland de partij nieuw leven hadden ingeblazen. Hij wordt met naam en omschrijving genoemd in het door Kafka uitgegeven boek 'CP '86 Met name genoemd'. De onderzoeksgroep kreeg de ledenlijst van de radicale partij in 1995 toegespeeld. Kafka stelt dat Glas gezien zijn lage lidmaatschapsnummer (227) wellicht al veel langer lid was.

Glas was totaal verbijsterd door de beschuldigingen in zijn richting over betrokkenheid bij de inmiddels verboden partij CP '86. "Ik heb in het verre verleden vanuit algemene politieke interesse en jeugdige nieuwsgierigheid contact gehad met onder andere groeperingen met extreem-rechtse denkbeelden. Dit is een groot aantal jaren geleden en het was voor mij van geen enkele betekenis. Ik ben niet actief geweest hierin en heb geen sympathie voor dergelijke denkbeelden, en neem, voor zover nodig, daar uitdrukkelijk afstand van", luidt zijn officiële schriftelijke commentaar.

Glas begon in 1992 met bobsleeën. De laatste jaren maakte hij furore met zijn eigen viermansteam. Momenteel verblijft hij in Cortina d'Ampezzo, waar komend weekeinde de Europese titelstrijd wordt gehouden. Op korte termijn zou hij door NOC*NSF aangewezen worden voor de Olympische Spelen in Salt Lake City. De kwalificatie-eisen zijn voor hem geen probleem. De sporter uit Groningen staat in het tussenklassement van de wereldbeker achtste.

Formeel draagt de Bob en Sleebond Nederland (BSBN) hem dan aan NOC*NSF voor. De sportkoepel beslist over de voordracht. Wijst NOC*NSF Glas aan, dan beslist formeel in laatste instantie het hoofdbestuur van het IOC. Mocht NOC*NSF Glas - als hij heeft voldaan aan alle kwalificatie-eisen - om bijzondere reden toch niet afvaardigen, dan zal het IOC-bestuur toetsen of die maatregel overeenkomt met het Olympic Charter. NOC*NSF sprak gisteren in de persoon van technisch directeur Joop Alberda in Cortina d'Ampezzo met de bobsleeër (stuurman), die op de nominatie staat te worden uitgezonden naar Salt Lake City. De sportkoepel: "Onderzocht wordt of de verstrekte informatie correct is en of dit gevolgen heeft voor zijn uitzending naar de Olympische Spelen. Maandag wordt gesproken met Glas en overige teamleden. NOC*NSF betracht in deze kwestie maximale zorgvuldigheid en houdt zich aan de regels zoals opgenomen in het IOC Charter. Het Olympic Charter gaat niet in op persoonlijke gedachten en sympathieën van atleten."

Het is niet aan het Internationaal Olympisch Comité in te grijpen in de affaire rond bobsleeër Arend Glas. Dat zegt de Nederlandse IOC-afgevaardigde Anton Geesink. "In dergelijke gevallen is het aan het nationaal comité om een sanctie te treffen. NOC*NSF moet nu de eerste stap nemen. De internationale instantie zal dan toetsen of de genomen maatregelen in lijn zijn met het Olympic Charter", aldus Geesink.

In het Olympic Charter van het IOC staan bepalingen die het comité mogelijk kan gebruiken om een ongewenste atleet van deelname uit te sluiten. Natuurlijk zijn het vrij algemene artikelen, die op meerdere situaties van toepassing moeten kunnen zijn.

In de reglementen staat onder meer te lezen dat een nationaal olympisch comité, in dit geval NOC*NSF, zich ervan moet verzekeren dat de voorgedragen sporters nooit eerder disciplinair zijn gestraft wegens discriminatie op raciaal, politiek of religieus vlak. Glas is overigens nooit veroordeeld voor dit soort zaken.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.