De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Grote variëteit in Wijk aan Zee
   
 

AMSTERDAM - Een delicate balans tussen absolute topspelers (het peloton grootmeesters), de jeugd en duizenden schaakliefhebbers uit de hele wereld, die 'hun' Hoogoventoernooi niet willen missen. Om die balans te vinden, heb je veel geld, goede wil, zaalruimte, talloze vrijwilligers en een grote hoeveelheid bekwame professionele schaakorganisatoren nodig.

Eigenlijk is het een wonder dat het ieder jaar weer lukt. Dat daarbij niet iedereen tevreden kan zijn, is onvermijdelijk. Zo is de jaarlijkse teruggang in het aantal toegelaten deelnemers (dit weekend de vierkampers) en tienkampers (vanaf vrijdag) een punt van zorg van de eerste orde. In en om het toernooi is dat een veelbesproken kwestie. Juist zij die nooit het podium zullen halen, zijn verknocht aan dat olympische 'deelnemen'.

Een voorbeeld: dit jaar zijn 80 tienkampers minder toegelaten. Dat hakt er, na de inkrimpingen in de vorige jaren, erg hard in. Juist nu het doorgaan voor minstens nog drie jaar is gegarandeerd, zullen toernooicomité en toernooidirectie moeten vechten voor die balans. Dat evenwicht tussen topschaak en massaschaak waarin de Corus-toernooien de machtige Hoogoven-traditie moeten voortzetten. Want daar gaat het om. Om dat vrolijke, ernstige, bruisende schaakfestival.

Naast de grootmeestergroep A is er de B-groep, die vandaag start. Onder de twaalf deelnemers bevinden zich zes Nederlanders. De grootmeesters Nijboer en Van der Wiel, de meest recente grootmeester Harmen Jonkman, de geroutineerde meester Frans Cuijpers, het jonge talent uit Friesland Jan Werle en de vrouwengrootmeester Zhoaqin Peng. Zij meten hun krachten met de Rus Tregubov, de Pool Krasenkov, de Chinees Yu (allen 2500 plus), Scrypchenko, de Bulgaarse Stefanova en topgrootmeester Ivan Sokolov. Met zijn rating van 2658 haalt hij het gemiddelde op.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.