De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Advocaat schikt zich in z'n lot
   
 

AMSTERDAM/GLASGOW - De gemengde gevoelens waren niet meteen verdwenen. Dat kon ook niet anders, na de heftige dagen die Dick Advocaat voor z'n kiezen heeft gekregen. Terwijl hij in alle rust dacht te kunnen wikken en wegen over het aanbod van de KNVB om bondscoach te worden, belandde de 54-jarige Hagenaar ineens in een breeduit gemeten publieke discussie. Die tenslotte overwaaide naar Schotland, wat zijn geplande onderhoud met Glasgow Rangers-eigenaar David Murray extra zou bemoeilijken. Dat bleek zondagmiddag wel. Tijdens een drie uur durend gesprek was de Schotse preses niet te vermurwen en hield Dick Advocaat aan zijn tot medio 2003 doorlopende contract als technisch-directeur.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Supertrio van Glasgow Rangers: David Murray, Alex McLeish en Dick Avocaat. (Foto: EPA)
Dus diende de Nederlander over te gaan tot de orde van de dag. "Je hoort mij niet klagen, omdat dat eigenlijk nergens op zou slaan. Tenslotte had ik de keuze uit twee fantastische jobs en dat is toch heel speciaal. Het gegeven, dat je een aanbieding om bondscoach van je land te worden serieus neemt, betekent absoluut geen devaluatie van de functie die ik bij Glasgow Rangers heb. Maar als zo'n verzoek ineens op je bord ligt, schuif je dat nooit zomaar aan de kant. Zoals ik ook niet voorbij kan gaan aan de afspraken die ik met David Murray gemaakt heb. Voordat ik het gesprek zondag met hem aanging, had ik me ook voorgenomen dat als hij maar even zou twijfelen, ik niet zou aandringen."

Aldus geschiedde. De schatrijke eigenaar van de Britse traditieclub wees van meet af aan op de omstandigheden waaronder Dick Advocaat vijf weken geleden van het veld (trainer/manager) naar het kantoor (technisch-directeur) was gepromoveerd. "Daarmee was voor mij ook de kous af. Verder aandringen kon ik gewoon niet maken. Tenslotte heeft David Murray op mijn advies tot de reorganisatie binnen de club besloten. Een modernisering waar ik vervolgens leiding aan moet geven. Deze spin in de web kon hij onmogelijk missen en gezien de bijzondere relatie die ik met deze bijzondere man heb, is geen moment overwogen er een halszaak van te maken. Dus richt ik me vanaf nu weer helemaal op het aan- en verkoopbeleid en de aanstelling van nieuwe trainers die de komende twee jaar een nieuw Glasgow Rangers moeten gaan opleveren."

Neemt niet weg, dat Dick Advocaat wel even moest slikken, toen hij zich zondagavond laat afmeldde bij KNVB-directeur Henk Kesler. "Natuurlijk is het jammer, dat je de kans om bondscoach te worden aan je voorbij moet laten gaan. Het is de enige trainersjob waarbij eigenlijk alles samenvalt. Als Nederlander voel je je vereerd, maar ook als vakman. Helemaal toen ik van Henk Kesler hoorde, dat iemand als Rinus Michels mij als eerste kandidaat naar voren had geschoven. Dat doet me goed, omdat hij tien jaar geleden mij de kans gunde om als trainer aan de top te mogen ruiken."

Daarom vindt Dick Advocaat het ook jammer, dat er een schaduw over zijn kandidatuur viel, toen bleek dat de KNVB zeer onhandig met de 'sollicitatieprocedure' was omgesprongen. "Ik was daar heel onaangenaam door verrast. Toen ik voor het eerst door Henk Kesler werd benaderd, heb ik meteen gevraagd of er nog andere kandidaten waren. Dat werd door hem ontkend en was er voor mij geen obstakel meer om het aanbod in overweging te nemen. Daarom begrijp ik ook niet, waarom daarna toch anderen zijn gepolst. Als ik dat had geweten, dan was ik meteen afgehaakt."

"Wat er daarna loskwam, via onder meer Marco van Basten, heeft weliswaar niet meegespeeld in m'n uiteindelijke beslissing", gaat Dick Advocaat verder, "maar het was gewoon niet goed. Het voortijdig uitlekken van mijn kandidatuur en de gegevens die daarna op tafel kwamen, hebben alles extra bemoeilijkt. Voor alle partijen is dit niet handig gespeeld. Ook ik heb er geen enkele baat bij gehad, terwijl ik volkomen te goeder trouw heb gehandeld. Maar goed, het is nu allemaal achter de rug en richt ik me weer helemaal op Glasgow Rangers."

Intussen is voor de KNVB het aftellen begonnen. Nog exact tien dagen resten de voetbalbond om voor de loting van het EK 2004 (25 januari in Porto) de opvolger van Louis van Gaal te presenteren, opdat de nieuwe bondscoach meteen een beslissende stem kan hebben in de samenstelling van het wedstrijdprogramma voor Oranje. De door Johan Cruyff voorgestelde optie om voor de combinatie Frank Rijkaard en Marco van Basten te gaan is inmiddels door de KNVB zelf om zeep geholpen, terwijl nog maar afgewacht moet worden in hoeverre mensen als Ruud Gullit, Wim van Hanegem en Guus Hiddink hun mogelijk gekrenkte trots ondergeschikt maken aan de uitdaging om de hoogste technische functie te bekleden die het Nederlandse voetbal kent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.