De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vakbeweging accepteert
lager loon gedeeltelijk
afgekeurden

   
 

DEN HAAG - De vakbeweging is bereid in een nieuw wao-stelsel genoegen te nemen met een iets lager loon voor gedeeltelijk afgekeurde werknemers, die voor een periode van twee jaar bij hun baas aan aangepast werk moeten worden geholpen. In ruil daarvoor moeten de werkgevers akkoord gaan met een hogere wao-uitkering van 75% van het laatstverdiende loon voor volledig afgekeurde werknemers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Een medische keuring voor de wao.
Met dit compromisvoorstel willen de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP de uiterst moeizaam verlopende onderhandelingen over een nieuw wao-stelsel in de Sociaal-Economische Raad (SER) vlot trekken en een akkoord bereiken. Dat zou deze week moeten gebeuren. Vrijdag komen de onderhandelaars in de SER bij elkaar om de wao-knoop definitief door te hakken. "Het is dan echt erop of eronder'', aldus betrokkenen.

Tot nog toe eiste de vakbeweging dat werkgevers hun werknemers die moeten reïntegreren voor de volle twee jaar 100% loon doorbetalen. Werkgevers zijn daartoe wél bereid in het eerste reïntegratiejaar. Maar in het tweede jaar moet het loon omlaag naar 70%, aldus de werkgevers. Vanwege de grote onenigheid op dit punt dreigt een SER-akkoord over de nieuwe wao, waarop politiek Den Haag met grote smart wacht, in het water te vallen.

Dezer dagen zetten werkgevers en werknemers daarom alles op alles om alsnog overeenstemming te bereiken. Het wordt door de sociale partners als een ramp beschouwd als de SER daar niet in slaagt, omdat anders de politiek vrij spel heeft om zelf een stelsel op te zetten met mogelijk negatieve gevolgen voor werkgevers én werknemers.

De vakbeweging heeft onderling afgesproken dat de wao-uitkering voor volledig afgekeurde werknemers per se naar 75% moet. Dat percentage hoeft niet te worden berekend over het salaris in het laatste werkzame jaar, maar mag eventueel ook over het gemiddelde loon in de laatste drie jaar worden vastgesteld. De werkgevers willen hier niet aan toe geven. Zij willen dat na de invoering van het nieuwe stelsel eerst een aantal jaren wordt afgewacht of de instroom in de wao afneemt. Pas als dit het geval is, kan de wao-uitkering omhoog, vinden de werkgevers.

De gemiddelde wao-uitkering in Nederland bedraagt nu ongeveer 60% van het laatstverdiende loon, dus 75% zou een flinke sprong vooruit betekenen waarmee de vakcentrales een goede beurt bij hun achterban maken. Dit wordt door de vakcentrales belangrijker geacht dan een volledige loondoorbetaling in het tweede reïntegratiejaar voor gedeeltelijk afgekeurden. Op dit laatste punt zit dus het 'wisselgeld' van de vakbeweging om alsnog tot een akkoord te komen na ruim een half jaar onderhandelen.

In het tweede reïntegratiejaar zou het loon van gedeeltelijk afgekeurde werknemers dan naar 95 of 90% kunnen zakken, zo heeft de vakbeweging bedacht. Hiermee zouden de werkgevers over de streep moeten worden getrokken om de uitkering van 75% voor de 'echte' wao'ers te accepteren.

Binnen het kabinet is, de VVD-bewindslieden voorop, de vrees ontstaan dat een nieuw wao-stelsel à la een mogelijk SER-akkoord sowieso te duur wordt en te weinig prikkels bevat om werknemers uit de wao te houden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.