De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zalm lanceert eigen plan na stranden europese richtlijn
Kabinet wil verplicht
bod voor grootaandeelhouder

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Grootaandeelhouders die de zeggenschap hebben over een beursgenoteerde onderneming worden straks verplicht een bod te doen op alle aandelen. Dat voorstel heeft minister Zalm (Financiën) gisteren gelanceerd. De bewindsman wil de wet aanpassen om zo de belangen van minderheidsaandeelhouders te beschermen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Een nieuwe wet ten aanzien van aandelenbelangen kan grote gevolgen hebben voor tal van beursfondsen. (Foto: Dijkstra bv)
Een nieuwe wet kan grote gevolgen hebben voor beursfondsen zoals Heineken en UPC, waar respectievelijk Heineken Holding en UGC het voor het zeggen hebben.

Het voorstel van Zalm is gisteren mede namens zijn collega's Korthals (Justitie) en Jorritsma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De minister heeft over het onderwerp recent reeds gesprekken gevoerd met de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) en de Amsterdamse beurs Euronext, die zich volgens de bewindsman vooralsnog kunnen vinden in de nu gekozen route.

Directe aanleiding voor de stap die Zalm zelf richting invoering van een verplicht bod wil zetten, is de vorig jaar in het Europees Parlement weggestemde nieuwe 13e richtlijn, die invoering van het verplichte bod in Nederland automatisch zou hebben geregeld. Ook een aantal andere zaken rondom beschermingsconstructies en corporate governance zal Zalm hierdoor zelf moeten regelen, al probeert de commissie-Winter de 13e richtlijn met haar aanbevelingen nieuw leven in te blazen, zodat deze later in aangepaste vorm mogelijk een nieuwe kans krijgt.

Volgens het ministerie van Financiën moet onder een controlerend belang in principe een belang van 50% plus een of meer worden beschouwd, maar moeten veel details de komende tijd nog worden uitgewerkt.

Het departement sluit daarom niet uit dat uit de consultatieronde die eind deze maand wordt gestart, uiteindelijk kan blijken dat een hogere grens - bijvoorbeeld 70% - door de meeste betrokkenen als beter startpunt voor een verplicht bod wordt beschouwd.

Volgens Zalm is Nederland met Griekenland thans het enige land binnen de Europese Unie dat een dergelijke biedingverplichting niet kent. Daarom ziet hij aanleiding de invoering van een verplicht bod serieus te onderzoeken in plaats van te wachten op een nieuw Europees initiatief. De minister wijst daarbij op de verdere internationalisatie van de kapitaal- en overnamemarkten, terwijl tevens een duidelijke trend is waar te nemen van een verharding van overnamegevechten.

Daarnaast kan invoering van een verplicht bod bijdragen aan uniformering van de regelgeving. Volgens de bewindsman is dit van groot belang nu steeds meer sprake is van samenwerking tussen beurzen in Europa en een duidelijke groei van het aantal grensoverschrijdende overnamebiedingen.

In zijn brief aan de Tweede Kamer geeft Zalm aan dat hij bij het bepalen van zijn uiteindelijke standpunt uitvoerig zal kijken naar de adviezen die vorige week op dit punt zijn neergelegd door bovengenoemde commissie-Winter, die bestaat uit Europese vennootschapsrechtdeskundigen.

Doel is om uiterlijk eind deze maand een voorlopige visie op internet te plaatsen waarop diverse partijen kunnen reageren. Daarna zal het kabinet een definitief standpunt formuleren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.