De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bestand verder weg na dood van Palestijn
   
 

AMSTERDAM - Pogingen om tot een bestand te komen in Israël lijken weer kansloos na de dood van een vooraanstaande Palestijnse militant in Tulkarem en de voortdurende Palestijnse woede om de vernieling van huizen door Israëlische troepen. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan de leider van de Tanzim in Tulkarem, Raed Karmi, te hebben omgebracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Een Palestijnse vrouw staat huilend bij de resten van haar huis. (Foto: REUTERS)
Het Israëlische leger, dat in eerdere gevallen wel toegaf Palestijnen te hebben geliquideerd, zweeg gisteren. Premier Ariel Sjaron zei dat hij het nieuws op de radio had gehoord en verder geen commentaar had. Karmi heeft, volgens Israël, tenminste tien Israëlische doden op zijn geweten. Hij kwam gisteren om bij een explosie in Tulkarem. De Palestijnen zijn ervan overtuigd dat het om een Israëlische liquidatie gaat en hebben woedend gereageerd.

De aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Jasser Arafat gelieerde Al Aksa-brigade zei dat wat hen betreft de stilzwijgende overeenkomst dat er geen acties in Israël meer worden gepleegd, van generlei waarde meer is. ,,Het zogenaamde bestand is een farce.Wraak zal volgen", aldus een verklaring van de brigade.

Erg lang liet die wraak niet op zich wachten. Een Israëli werd gisteravond gedood en een ander gewond bij een door de Al Aksa-brigade opgeëiste schietpartij nabij Tulkarem. Karmi was al eerder het doelwit van het Israëlische leger, maar in september ontsnapte hij aan de dood toen Israël vanuit een helikopter een raket op zijn auto afvuurde. Officieel zou hij in een Palestijnse gevangenis vast hebben gezeten. Dat hij vrij rondliep, is volgens Israël het bewijs dat Arafat niet serieus is in zijn pogingen om de militanten aan te pakken. Volgens de Palestijnen had Karmi verlof om zijn familie te bezoeken.

Van de militante Palestijnse organisaties hebben al eerder Hamas en de Islamitische Jihad aangekondigd dat ze hun dodelijke activiteiten weer zullen hervatten. Ze vinden, zoals zoveel Palestijnen, dat Israël geen enkele waarde hecht aan wat zij zien als Palestijnse concessies. Kwaad bloed heeft ook de nieuwe Israëlische vernielingen bij het vliegveld van Gaza gezet, evenals de sloop van een groot aantal huizen in Gaza, waaruit volgens Israël was geschoten.

Het betrof een Israëlische wraakactie na een aanval van Hamas op een Israëlische militaire post, waarbij vorige week drie Israëlische soldaten omkwamen. Overigens heeft minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres verklaard dat Israël zal afzien van verdere huizenvernietiging.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.