DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) gaat de vele honderden miljoenen guldenmunten die deze maand terugkomen uit winkels, cafés en restaurants voorlopig opslaan in Lelystad.
De bewindsman wil het oude geld niet overhaast gaan vernietigen en op de schrootmarkt verkopen, omdat de opbrengst van het nikkel en koper dan nog wel eens tegen zou kunnen vallen.
Op dit moment wordt nog gezocht naar een bedrijf dat de guldens kan vernietigen, zodat het restmateriaal minder streng bewaakt hoeft te worden. "We hebben de tijd. Het belangrijkste is dat het zo goedkoop mogelijk voor de Staat gebeurt."
Omdat ook in veel andere Europese landen oude munten worden vernietigd is het voor een optimale opbrengst waarschijnlijk beter de schrootguldens pas over enige tijd te verkopen, zodat de nikkelprijs niet te veel onder druk komt te staan.
Begroting
In de begroting voor dit jaar verwacht Zalm bijna 25 miljoen euro (55 miljoen gulden) voor de verkoop van het metaalschroot van de oude guldens te kunnen ontvangen.
Om de munten snel te kunnen vernietigen wacht overigens nog wel een fikse uitzoekklus. Veel winkeliers hebben de oude munten namelijk ongesorteerd afgeleverd, waardoor de stuivers, kwartjes en dubbeltjes door elkaar zitten. Met name de stuivers mogen niet met het nikkel mengen.
De Nederlandsche Bank riep winkeliers gisteren opnieuw op de oude munten goed te scheiden en wees op de beloning van 11 euro per volle gesorteerde zak munten die wordt aangeleverd.
Zalm verklaarde zich gisteren 'een gelukkig mens' omdat de entree van de euro in Nederland zo soepel is verlopen. "Het gaat allemaal veel sneller dan we hadden durven hopen", aldus de bewindsman, die verwacht dat eind deze week vrijwel niemand meer met guldens betaalt.
Alleen eind vorige week dreigde volgens de bewindsman even een probleem door een tekort aan wisselgeld. "Er is toen even overwogen de burger via een extra campagne op te roepen vooral met de pinpas of gepast te betalen, maar dat bleek achteraf toch niet nodig", aldus Zalm.
Angsthazen
Koninklijke Horeca Nederland haalde gisteren uit naar de rol die de Nederlandse banken hebben gespeeld bij de overgang naar de euro. Volgens voorzitter J. Geenemans hebben onder meer ABN Amro, ING Bank, Fortis, Rabobank en SNS Bank zich gedragen als angsthazen en verzuimd om de voortrekkersrol te nemen.
"Grote bankbiljetten, gauw klaar en vervolgens achter dichte loketten afwachten of het goed gaat", aldus Geenemans. "Hierdoor is de druk van de omwisseling onevenredig zwaar verschoven naar bedrijfsleven en consumenten."
Interpay Nederland, dat namens de banken het betalingsverkeer afhandelt, maakte melding van een recordaantal girale betalingen in de eerste week van het nieuwe jaar. Tussen 2 en 4 januari werden ruim 54 miljoen overschrijvingen, geldopnames en pinbetalingen verwerkt. Op 2 januari alleen waren dat er al 31,3 miljoen, een record en 23 procent meer dan het oude dagrecord. |