De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Engeland heeft meeste miljonairs van Europa
   
 

AMSTERDAM - De koninklijke bank Coutts bevestigt wat zakenmensen in de Londense City al jaren weten, de meeste miljonairs - in ponden gerekend welteverstaan - wonen in Groot-Brittannië. Liefst 74.000 inwoners voldoen aan de eis om minimaal één miljoen pond cash op tafel te leggen. Huizenbezit werd daarbij niet meegerekend. Het vergelijkende Europees onderzoek werd uitgevoerd door Datamonitor.

Duitsland telt weliswaar eenzelfde aantal miljonairs maar heeft 20 miljoen meer inwoners dan Groot-Brittannië. Frankrijk, dat evenveel inwoners heeft, kent 53.000 ponden-miljonairs, terwijl Italië er 40.000 telt en Spanje 21.000. De Scandinavische landen te samen komen op 21.000 miljonairs. Nederland heeft er 13.600.

Alleen belastingparadijs Monaco heeft volgens het onderzoek meer miljonairs per hoofd van de bevolking dan Groot-Brittannië. Dat dit laatste land zoveel rijken kent, is met name te danken aan de Londense City, waar alle grote financiële instellingen zijn gevestigd. Dat geld daar ruim voorhanden is, bleek eind vorig jaar. Liefst 14 topdirecteuren kregen bij hun gedwongen vertrek een gouden handdruk van meer dan één miljoen pond, waarbij een Vodofone-baas de kroon spande met een vertrekbonus van negen miljoen pond.

Erfenis

Robert Taylor van Coutts meent dat Groot-Brittannië zoveel miljonairs telt vanwege de sterke ondernemerstraditie. "Dat is een erfenis van de economische en structurele hervormingen van de Thatcher-jaren", zegt hij. Maar Taylor waarschuwt dat cliënten beginnen te klagen dat door Europese regelgeving de ondernemingsgeest fors wordt beteugeld. En zodoende hun rijkdom.

Dat heeft investeringsbank Goldman Sachs er niet van weerhouden de voorwaarden tot toetreding tot de organisatie dit jaar fors op te schroeven. Het oude inlegbedrag van 3,5 miljoen pond is tegenwoordig onvoldoende om klant te mogen worden. Goldman Sachs neemt nu alleen nog maar klanten aan indien zij meer dan 17 miljoen pond hebben te besteden ofwel 27 miljoen euro.

Tijdens het onderzoek naar Europese miljonairs is bekeken waar de rijksten in Groot-Brittannië wonen. In tegenstelling tot wat iedereen zou verwachten, blijken ze niet en masse in de chique Londense wijken Chelsea, Mayfair en Kensington te wonen maar in onbekende wijken van de hoofdstad of buiten de miljoenenstad. Het Wassenaar van Groot-Brittannië blijkt een gehucht Loudwater te zijn, een plaats vlak bij Watford in Hertfordshire.

Bijna een kwart van de inwoners is miljonair. Het is amper aan het dorp af te zien. Bijzondere winkels zijn er niet. De rijken hebben zich verschanst achter lange oprijlanen en hoge muren. De meeste dorpelingen waren dan ook stomverbaasd te horen dat er zoveel miljonairs wonen. Met 21 procent staat Woldingham in Surrey op de tweede plaats gevolgd door Totteridge Barnet (20 procent) in Londen.

Dat de bekende Londense wijken niet hoog scoren, komt doordat buitenlandse miljonairs niet meetellen. Toch komt Londen in de top 30 liefst negen keer voor. De groene wijk Hampstead ten noorden van het centrum wordt zelfs twee keer genoemd.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.