De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Weer bommenregen
op Al-Qaeda

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben de bombardementen op vermeende schuilplaatsen van strijders van Al-Qaeda en de Taliban in het oosten van Afghanistan hervat. De Britse premier Tony Blair die gisteren met zijn vrouw Cherie onverwacht een tussenlanding maakte op de luchthaven Bagram bij Kaboel om Britse troepen moreel te ondersteunen, zei de strijd tegen de Taliban en Al-Qaeda "een enorm succes is."

"Wij hebben het terroristische al-Qaedanetwerk in Afghanistan zo goed als opgerold", zei Blair die als eerste belangrijke westerse politicus die bevrijd Afghanistan aandoet. Hij landde in een militair Hercules-transportvliegtuig dat hem ook van India naar Pakistan had vervoerd. Hij gebruikte een militair vliegtuig, omdat er momenteel geen burgerluchtverkeer tussen India en Pakistan wordt toegestaan. Hij zal ook de kersverse Afghaanse president Hamed Karzai ontmoeten. De Britse leider waarschuwde dat de internationale gemeenschap niet dezelfde fout moet maken als na de Sovjetbezetting die eindigde in de jaren '80 toen het door oorlog verscheurde land door onverschilligheid afgleed tot een mislukte staat die terreur en drugs exporteerde.

De gezant van de Verenigde Naties in Afghanistan, Lakhdar Brahimi, zei gisteren dat hij de kwestie van burgerslachtoffers bij de bombardementen heeft besproken met de Amerikaanse speciale gezant Zalmay Khalilzad. Brahimi zei dat hij de Verenigde Staten niet heeft gevraagd een einde te maken aan de bombardementen, die volgens de nieuwe Afghaanse interim-regering beter moeten worden gecoördineerd om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen. "Wij hebben gesproken over de burgerslachtoffers die vallen bij bombardementen", zei Brahimi.

Het buitenland moet zich volgens de zes lidstaten van de Shanghai Samenwerkings Organisatie evenwel buiten de interne aangelegenheden van Afghanistan houden. De zes landen onder leiding van Rusland en China - de vier andere leden zijn Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan - zijn voor een eendaagse ontmoeting bijeengekomen in de Chinese hoofdstad Peking.

In een gezamenlijk communique verklaarden de zes ministers van Buitenlandse Zaken dat het einde van het Taliban-regime werd verwelkomd. Maar de zes landen waarschuwden evenwel dat bemoeienissen van buitenstaanders met de binnenlandse aangelegenheden van Afghanistan zouden leiden tot een nieuwe crisis in de regio.

Hoewel er geen namen van landen werden genoemd, worden Amerika en Pakistan door een aantal lidstaten als rivalen binnen de regio beschouwd. Ondanks het feit dat China de Amerikaanse terreurbestrijding steunt, voelt Peking zich ongemakkelijk met de aanwezigheid van Amerikaanse troepen aan haar westelijke grens.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Tang Jiaxuan, liet weten dat de andere lidstaten China's campagne tegen vermeende separatistische moslims in de provincie Xinjiang ondersteunen. De Chinese leiders beargumenteren dat de strijd tegen onafhankelijkheidsstrijders aldaar onderdeel is van de globale anti-terreurstrijd.

Bombardementen

Rond Khost, het hoofdkwartier van de voormalige Taliban-minister Jalaluddin Haqqani en de locatie van een trainingskamp van al-Qaeda, werden zware bombardementen gemeld. Vermoed wordt dat een aantal al-Qaedastrijders naar het gebied is gevlucht na de val van Tora Bora, het grottencomplex dat vorige maand werd ingenomen door anti-Talibanstrijders.

Ondertussen wordt op de Amerikaanse legerbasis in Guantanamo in Cuba gewerkt aan het gereedmaken van het kamp voor de opvang gevangenen uit Afghanistan. Volgens het ministerie van Defensie houden de VS op het ogenblik 346 Taliban- en al-Qaedastrijders gevangen.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.