De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Anni Friesinger lijkt niet te
stoppen in olympisch seizoen

   
 

ERFURT - Anni Friesinger pakte nog net niet alle vier afstandszeges in Erfurt, maar de machtsgreep van de dartele Duitse uit Inzell was niettemin uiterst indrukwekkend. Na drie races had zij een dermate grote puntenvoorsprong opgebouwd, dat Claudia Pechstein, de winnares van de afsluitende vijf kilometer, een aantal Nederlandse schaatssters en VarVara Barisjeva het moede hoofd reeds in de schoot hadden gelegd. Wie moet Friesinger stoppen in dit olympische seizoen, waarin de beste allroundster ter wereld keer op keer bewijst de concurrentie niet één, maar tien slagen voor te zijn?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Anni Friesinger ...oppermachtig...
Eigenlijk wisten haar tegenstandsters zich na de openingsafstand, de 500 meter op vrijdag, al geklopt. De gapende kloof nam op de tweede dag angstaanjagende vormen aan, want ook op de 1500 en de 3000 meter was Anni Friesinger oppermachtig. Op de afsluitende vijf kilometer sloofde de heersende allround wereldkampioene zich niet te veel uit en moest zij de winst aan haar landgenote Claudia Pechstein laten. De buit was echter al binnen en waarom zou zij zich een slag in de rondte rijden op de langste discipline en in een seizoen, dat straks in februari in Salt Lake City pas tot een climax komt?

Met de komst van een nieuwe grote sponsor (Deutsche Telekom) én Anni Friesinger lijkt de schaatssport in Duitsland een prachtige toekomst tegemoet te gaan. De vraag is alleen of de geldschieter straks geen eieren voor zijn geld kiest en alleen een team rond de nieuwe Duitse vedette gaat formeren. Immers, Anni Friesinger staat voortdurend in het brandpunt van de belangstelling, terwijl bijvoorbeeld het mannenschaatsen vergeleken met Nederland mijlenver achter blijft. "In principe heb ik niet zo veel aan dat contract", liet de nieuwe ijskoningin weten. "Het is een sponsor voor de gehele bond. Ruimte voor privé-geldschieters wordt niet gecreëerd. Dat is jammer. Ik wil met het oog op de toekomst dan ook geen overhaaste beslissingen nemen", doelend op een mogelijke overgang naar een commerciële ploeg. Haar broer Jan lijkt in de 'slipstream' mee te profiteren van de populariteit van zijn zus. Zijn achternaam helpt hem in elk geval toch een beetje op weg. Met dank aan Anni, die de grenzen in het vrouwenschaatsen voortdurend verlegt.

De suprematie van de ex-vriendin van Ids Postma nam grootse vormen aan in de Gunda-Niemann-Stirnemann-Halle, die drie dagen lang was uitverkocht. Niemand kon ook maar in haar buurt komen. "Ik ben niet eens in topvorm. Dat ongelukje, vrijdag, heeft me gelukkig geen onoverkomelijke problemen opgeleverd. Ik heb vaak aan vorig jaar moeten terugdenken. Toen ik bij de EK in Baselga di Pine keihard onderuit ging en per brancard moest worden afgevoerd (met o.a. een hersenschudding, red.). Dat spookte lange tijd door mijn hoofd. Daarmee heb ik afgerekend. Het is een hele eer om de opvolgster van Gunda Niemann te zijn geworden. En dat in Duitsland. Mooier kan het niet."

Vergeleken met een jaar geleden zijn de namen Niemann en Friesinger omgewisseld, maar bleef er verder veel bij het oude. Renate Groenewold en Tonny de Jong streden om het hardst om brons. Groenewold redde het uiteindelijk via een uitstekende slotafstand, waarin zij Tonny de Jong net voorbijstreefde en haar daardoor ook in het eindklassement (derde) voorbleef. Daarmee gaf Groenewold aan, dat haar rugblessure verleden tijd is en dat zij alleen maar kan gaan groeien richting Salt Lake City. Het gebeurde allemaal echter niet eens in de schaduw van Anni Friesinger. Die stond drie dagen lang op eenzame hoogte in de voormalige DDR-stad, waar de organisatie aantoonde, dat - ondanks de kinderziektes - op plezierige en professionele wijze een dergelijk evenement in elkaar kan worden gedraaid. Friesingers machtsgreep gaf in elk geval voldoende stof tot nadenken. Zeker in het Nederlandse kamp. Waarom wist zij de sprong naar de absolute top wel te maken en waarom bij voorbeeld leeftijdgenote Renate Groenewold (nog) niet? Laatstgenoemde mocht terecht opmerken dat de tweede plaats op de drie kilometer en het brons op de 5000 meter als hoopgevend mogen worden omschreven. Maar meer dan lichtpuntjes waren het niet.

Daarvoor was het machtsvertoon van de ontketende Friesinger te overweldigend. Voeg daarbij dat ze zich nog niet eens in vorm voelde en het goud lijkt in Salt Lake City op tenminste drie afstanden (1500, 3000 en 5000 meter) te zijn gereserveerd voor de Duitse, die van Gretha Smit nog nooit heeft gehoord en die alleen met Pechstein op de langste discipline rekening houdt. Zij kan straks alleen van zichzelf verliezen. In het verleden werd ze door pech achtervolgd en ook vlak voor deze EK leek het mis te gaan. De botsing tijdens de vrijdagochtendtraining met landgenoot Georg Taubenrauch knakte Anni Friesinger heel even, buigen wenste zij niet te doen. Dat liet de kersverse Europees kampioene allround na een sprankelende driedaagse met plezier aan anderen over.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.