SANTIAGO - Het parlement van Argentinië heeft met een overweldigende meerderheid aan stemmen dit weekeinde zijn goedkeuring gehecht aan het nieuwe economische beleid waarmee de regering van president Eduardo Duhalde het land uit de financiële afgrond hoopt te trekken. De spil van Duhalde's aanpak is de devaluatie, met 38%, van de tien jaar lang waardevaste peso en de vorming van twee verschillende valutamarkten.
|
Pablo Nievas (r.) geeft tangolessen aan buitenlandse toeristen in Buenos Aires. Nievas, die al tien jaar dansleraar is, heeft zijn inkomen door de economische crisis in zijn land met liefst 50% zien dalen. (Foto: AP)
|
Volgens minister Remes Lenicov van Economische Zaken zal de devaluatie de exportindustrie van Argentinië nieuw leven inblazen waardoor de regering reeds dit jaar kan rekenen op een positief saldo van ongeveer $10 miljard op de handelsbalans. Deze deviezeninkomsten moeten het volgens de bewindsman mogelijk maken om de koers van de peso te stabiliseren op het niveau van 1,38 per dollar.
De regering in Buenos Aires heeft voorts bepaald dat de blokkade van ongeveer $64 miljard aan termijndeposito's nog zal gelden voor een periode van tenminste zes maanden. Deze banktegoeden zullen hierna mondjesmaat terugkeren naar de rekeninghouders in dezelfde valuta als waarin de storting plaatshad.
Om de gevolgen van de geldontwaarding te verzachten voor particulieren en kleinere bedrijven met betalingsverplichtingen in dollars is besloten om bestaande schulden tot aan een bedrag van $100.000 om te zetten in peso's tegen de historisch koers van één op één. Hierdoor gedupeerde crediteuren kunnen in een later stadium compensatie verwachten uit een speciaal fonds dat de regering wil opzetten met de opbrengsten van een buitengewone belastingheffing op de uitvoer van ruwe olie.
Naast de officiële en vaste wisselkoers die de centrale bank zal gaan handhaven, wil de regering ook een vrije valutamarkt in het leven roepen waarop de koers van de peso vrij mag fluctueren. Op deze tweede deviezenmarkt kunnen onder meer reizigers en importeurs van 'niet-essentiële producten' terecht voor het verkrijgen van vreemd geld. Minister Lenicov zei te verwachten dat de waarde van de 'vrije peso' niet hoger zal liggen dan 10% boven de officiële koers.
Inmiddels zijn de Argentijnen dit weekeinde flink aan het hamsteren geslagen. De verkoop van duurzame consumptiegoederen als huishoudelijke elektronica en auto's schoot omhoog. Particulieren in het bezit van peso's ontdeden zich op deze manier massaal van hun geld uit angst dat, wanneer de kapitaalmarkten aanstaande woensdag heropenen en de nieuwe koersen hun intrede doen, de prijzen van importgoederen meteen met 40% of meer zullen stijgen. Een flink aantal winkelbedrijven had evenwel buitenlandse producten uit de schappen gehaald in afwachting van de devaluatie. De kersverse Argentijnse president Eduardo Duhalde waarschuwde voor de invoering van prijscontroles wanneer de prijsstijgingen uit de hand dreigen te lopen. Het staatshoofd verklaarde dat de inflatie in 2002 beperkt zal blijven tot ten hoogste 8%. De overheidsbegroting zal naar verluidt $8 miljard lager uitvallen dan in 2001.
Een risico van devaluatie is dat de hyperinflatie uit de jaren tachtig - in 1989 stegen de prijzen zelfs met meer dan 3000% - opnieuw de kop opsteekt. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk. Door de huidige staat van de economie, een depressie-economie volgens de gerenommeerde Amerikaanse econoom Paul Krugman, zullen de prijzen niet snel stijgen. Bovendien heeft Argentinië buurland Brazilië als lichtend voorbeeld. In Brazilië keerde de hyperinflatie niet terug toen de regering in Brasilia de koppeling van de real aan de dollar begin 1999 losliet.