De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Ook de nieuwe lidstaten
moeten snel aan de euro'

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De landen die de komende jaren lid zullen worden van de Europese Unie, hoeven niet te denken dat ze onder de euro uitkomen. "Het is al afgesproken dat alle nieuwkomers de euro zullen invoeren als ze daar economisch gezien aan toe zijn en daar houden we ze aan", aldus de Duitse eurocommissaris Gunter Verheugen (Uitbreiding) voor de Duitse radio. Hij wil voorkomen dat er in de nieuwe landen problemen over de euro ontstaan, zoals in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Op de Victor Hugo-markt in het Franse Toulouse ontvangt een vaste klant van het café aldaar zijn wisselgeld in euro's. (Foto: AP)
De Europese Commissie maakte op 13 november jl. bekend dat tien landen eind dit jaar de toetredingsonderhandelingen kunnen afsluiten. Het gaat daarbij om Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Malta en Cyprus. Die kunnen in 2004 toetreden tot de EU, maar het zal dan zeker nog tot 2007 duren voordat ze toetreden tot de eurozone.

Over Cyprus zei Verheugen dat Brussel "zo nodig" alleen het Griekse deel moet toelaten. Sinds 1974 kent Cyprus ook een Turks deel dat werd geannexeerd en alleen is erkend door Turkije zelf.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het afgelopen weekend een flink aantal banken uit de brand geholpen. Juist omdat er zoveel wordt gepind en het 'oude' geld nog niet is ingeleverd, kregen de banken kastekorten. De ECB kwam op verzoek van de banken met een overlappingskrediet van €25 miljard voor de twaalf eurolanden.

De Europese Commissie liet zaterdag weten dat inmiddels meer dan de helft van de cashbetalingen in de twaalf eurolanden volledig in euro's plaatsvindt, d.w.z. de klant betaalt in euro's en krijgt in euro's terug. "In amper vier dagen tijd, waarvan drie werkdagen, heeft de euro zijn plaats als Europese munt al verdiend", juichte een woordvoerder van de Europese Commissie.

De Britse bevolking voelt overigens nog altijd weinig voor de euro. Dit blijkt uit de uitkomsten van vier enquêtes die gisteren zijn gepubliceerd in Britse kranten. Alleen uit het (internet)onderzoek van The Sunday Times komt een krappe meerderheid van 52% naar voren die meent dat Groot-Brittannië de Europese eenheidsmunt moet invoeren.

Een enquête van het boulevardblad News of the World wijst evenwel op een minderheid van 31% die de euro graag in de knip wil zien. De zakenkrant The Business meldt dat 73% van de Britten liever vasthoudt aan het pond sterling. The Sunday Telegraph meldt eenzelfde percentage tegenstanders van de euro. Volgens deze krant is het huidige verschil tussen voor- en tegenstanders bijzonder groot. "Het is een klap voor premier Blair, die had gehoopt dat de oppositie zou afnemen als duidelijk zou worden dat de euro elders een succes was", schrijft de krant. De Britse regering heeft eerder een referendum in het vooruitzicht gesteld over de mogelijke invoering van de euro. Een datum voor een dergelijke volksraadpleging is er nog altijd niet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.