De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanhoudende spanning
tussen India en Pakistan

   
 

NEW DELHI/KATHMANDU - Een korte ontmoeting tussen de leiders van India en Pakistan op de topconferentie voor Zuid-Aziatische landen in Nepal heeft de spanningen tussen beide kernmachten niet weggenomen. "Maar ze zijn niet toegenomen", sprak een hoopvolle Pakistaanse president Musharraf gisteren na afloop. Kort daarvoor kregen Musharraf en de Indiase premier Vajpayee nog een daverend applaus van de overige afgevaardigden: de twee schudden elkaar de hand.

Dat gebeurde op initiatief van Vajpayee, die aan het eind van de eerste dag van de top nog geweigerd had Musharraf aan te kijken en hem de hand te schudden. Een dag later moest hij wel: onder toeziend oog van de camera's liep Musharraf op hem af en reikte hem de hand.

De twee leiders hebben elkaar tijdens de top informeel gesproken, maar niet onder vier ogen. Musharraf zei dat er "zaken van wederzijds belang" aan de orde waren geweest, maar volgens Vajpayee werden er slechts beleefdheden uitgewisseld.

Sinds de aanslag op het Indiase parlement, waarbij veertien doden vielen, hebben India en Pakistan elk honderdduizenden extra soldaten naar de grens van het tussen beide landen verdeelde Kashmir gestuurd, de diplomatieke betrekkingen teruggeschroefd en het bus-, vlieg- en treinverkeer tussen de twee landen stilgelegd. Volgens India was de aanslag het werk van vanuit Pakistan opererende militante moslimgroepen. New Delhi eist dat Islamabad korte metten maakt met deze groepen. Gisteren arresteerde Pakistan een aantal moslimactivisten, maar volgens India is dit niet genoeg.

De Britse premier Blair, gisteren op bezoek in New Delhi, heeft aangedrongen op gesprekken tussen India en Pakistan. Een dialoog en een politiek proces moeten de plaats innemen van geweld, terrorisme en extremisme, aldus Blair, die vandaag doorreist naar Pakistan.

Gisteravond meldden Indiase soldaten een onbemand Pakistaans vliegtuig te hebben neergeschoten dat het Indiase luchtruim boven de deelstaat Jammu en Kashmir was binnengedrongen. Pakistan ontkende dit en zei dat een Indiaas toestel was neergeschoten. Een Pakistaanse legerfunctionaris opperde de mogelijkheid dat India een radiografisch bestuurd speelgoedvliegtuigje had neergehaald.

Indiase en Pakistaanse troepen langs de betwiste grens in Kashmir openden gisteren andermaal het vuur op elkaar. Daarbij vielen zeker drie doden.

De conferentie in Nepal was niet geheel zonder succes. De zeven deelnemende landen sloten de top af met de belofte het terrorisme gezamenlijk te bestrijden.

(AP/Reuters)



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.